Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zondag 27 december 2015

Winter door PV opwarming (Deel 2)

Polar Vortex Deel 2 - en winter (kans) eind dec/Jan 2016

****Er zal ook nog een Deel 2 voor de PV geblogt worden*****

Dagelijkse Updates : 
Laatste Update 27/1/16 14.30u




Zeer sterke verplaatsing van de PV in de maak





De Polarvortex komt onder een stevige SSW te staan rond eind Januari




Bron: http://acd-ext.gsfc.nasa.gov/













-------------------------------------------------------------------------------------

Als eerste wil ik opmerken dat wat er de komende dagen staat te gebeuren zeer afhankelijk is van details of te wel de kans op een GWL (2 deling) is groot - waar deze lijn precies komt zal moeten  blijken

Ik zal het proberen bij te houden per 4-6 uur volgens het 
WRF/ARPEGE 0.1°
GEM/GFS/EC model

Update 7/1 15.30

Als laatste heeft NO NL nog wat vorst - de zachte lucht duwt deze verder weg naar denemarken en duitsland

Er was veel om over te schrijven ; even een kleine pauze ...... 

Tot komende week want dan gaan we de winter opnieuw begroeten






Update 6/1 11u :Vorstgrens NL 




**Update 7.30u**

De vorst toont zich vanochtend een sterke tegenstander in het NNO






**Update 2u**

Sneeuwzone ligt in het NNO







KNMI: De vore lijkt in de loop van de dag naar het noorden te bewegen, maar lijkt aan de grond het noordoosten niet te beïnvloeden vanwege de aanwezigheid van de koude plaklaag. Op enige hoogte (boven de 1500 vt) komt er later in de middag en avond wel weer wat meer warmte naar het noorden, door opglijding kan dan zich dan weer een frontale zone vormen, welke dan in de avond en in de nacht naar dinsdag van zuid naar noord over het land beweegt. Op dinsdag wordt de stroming weer oost tot zuidoost omdat er zich vanuit het eerder genoemde laag weer een nieuwe vore gaat vormen ten zuiden van ons land.De activiteit van de neerslagzone neemt met het noordwaarts trekken geleidelijk af waardoor de accumulatie tot de middag beperkt zal blijven tot enkele cm's. Later op maandag zien we door het instromen van zachtere lucht boven de 1500 vt toch weer een flinke smeltlaag ontstaan in het noordoosten. Alle modellen laten in de middag en avond een intensievere neerslag band van zuid naar noord over het land trekken. In het grootste deel van het land is dit gewoon regen, in het noordoosten zal dit in de avond en in de nacht naar dinsdag ijzel zijn. Gezien de neerslagintensiteiten kan er daar vanaf vanavond tot en met dinsdagochtend lokaal 10 mm aan onderkoelde regen vallen.


**Update 20.45u**

We gaan kijken naar komende nacht en morgen (ochtend)


KNMI: De smeltlaag is voor komende 24 uur nauwelijks nog aanwezig, hetgeen duid op sneeuw als winterse neerslag. Harmonie en Hirlam laten de grondtemperatuur ook maandag de hele dag onder nul in het noordoosten. Ook voor de nacht naar dinsdag duiden Hirlam en Harmonie nog op winterse perikelen in het noordoosten, Hirlam zelfs t/m 12 UTC (incluis de dinsdagochtendspits).





De komende uren nadert er een nieuwe storing 
(radar 20.20)



In het NNO gaat dit gepaard met mogelijk paar uur sneeuw (die GWL -lijn is niet altijd op de km's nauwkeurig aan te geven)



De vorstlijn ligt zuidelijker morgenochtend 4/1 dan vandaag het geval was




**Update 13.30u**



Vanochtend 3/1/16 viel er in een groot deel in het NO ijsregen - waardoor veel objecten met ijs waren bedekt

Situatie morgenochtend (begint mogelijk net na middernacht op 4/1)
Opnieuw LVL 2/3 mogelijk door verhoogde sneeuwkans (en kleinere ijzelkans)

De vorst lijkt morgenochtend een sterkere stelling wat zuidelijker in te nemen








**Update 6.30u**

EXTRA WAARSCHUWING LVL 3 voor ijzel en of ijsregen
voor zondagochtend 3/1/16





Actuele radarbeeld

Echte winterstrijd is voor de komende nacht aangebroken 



De kans op de verschillende neerslagvormen





waar het allemaal exact is ligt aan de posities van de vorst en opbouw in de luchtlagen

dus ook gewoon regen kan het ook worden




Begin tussen 3-4u




geschatte lijn : Emmen -Afsluitdijk (vorst-grens)





KNMI: In de progtemps van EHGG is dan een ca. 1000 vt dikke smeltlaag te zien met Tw ca. +1/2 C. Daaronder bevindt zich dan een ijsdriehoek van 2000-2500 vt dik met voldoende koude lucht om eventueel gesmolten neerslag weer te laten bevriezen. In de NESO van zowel Hirlam als Harmonie zien we een signaal voor ijzel en ijsregen verschijnen. 




Update 14u

Een cumulu-model van sneeuwval tm di 00H





Voorwaarschuwing LVL 1/2 voor ijzel en of ijsregen
Geldig vanaf zondag 3u in ochtend






KNMI: Belangrijkste aandachtspunt is de positie van de vorstgrens en de neerslagsoorten in de overgangszone die vanaf later vanavond tot mogelijk maandagmorgen boven het (uiterste) noordoosten verwacht wordt. Steeds laten Harmonie en in iets mindere mate Hirlam de vorstgrens komende nacht verder over het noorden en noordoosten uitbreiden dan EC. EC komt eigenlijk alleen in het noordoosten van Groningen net onder nul, Hirlam tot -3 en Harmonie zelfs tot -5 met ook nog rond nul in de Noordoostpolder en het uiterste noorden van Overijssel. Kijkend naar Glameps, dan zijn de kansen op T< 0 in Groningen groot, 70-90% vanaf einde avond, voor het noorden van Friesland en Drenthe rond 60%, verder zuidelijk aanmerkelijk kleiner. Harmonie lijkt dus het worst case scenario. Verschillen tussen de modellen zien we ook in de dikte van de koude laag en de smeltlaag, die van uit Noord-Duitsland ons land in wordt geadvecteerd. Met name in Harmonie zien we steeds de dikste smeltlaag met +2 graden, Hirlam heeft ook een smeltlaag die wat dunner is en af en toe ook weer verdwijnt, daardoor dus wat minder overtuigend in het ijzel-signaal maar meer ijsregen.

Actuele posities luchtdruk









**2/1/16** Code Geel

KNMI:Harmonie heeft het gebied met vorst nu zelfs wat uitgebreider dan de vorige run en komt nu zelfs tot halverwege Overijssel en de Noordoost-Polder, we houden de grens van Hirlam aan met de vorstgrens tot en met Friesland en Drenthe. De koude laag in Hirlam en Harmonie is bovendien een stuk dikker en kouder dan EC. Bovendien zit er in EC een duidelijke smeltlaag waardoor ook kans is op ijzel, in Hirlam en Harmonie is deze smeltlaag veel dunner. Naast sneeuw is morgen in het noordoosten dus ook ijsregen en/of ijzel mogelijk.
In de progtemps van EHGG is dan een ca. 1000 vt dikke smeltlaag te zien met Tw ca. +1 C. Daaronder bevindt zich dan een ijsdriehoek van 2000-2500 vt dik met voldoende koude lucht om eventueel gesmolten neerslag weer te laten bevriezen. In de NESO van zowel Hirlam als Harmonie zien we derhalve een signaal voor ijzel en ijsregen verschijnen, intensiteiten zijn echter gering. De neerslag op het volgende deel van de occlusie is in het grootste deel van het land gewoon regen, maar in het noordoosten houdt de neerslag nog steeds zijn winterse karakter. Hirlam en Harmonie blijft op dat moment de dikste koude laag houden met temperaturen in de grenslaag van ruim onder nul en daarboven bovendien een 1000 vt dikke smeltlaag. De neerslag die Hirlam en Harmonie dan berekenen is dan ook ijzel of ijsregen. In EC is de smeltlaag dan veel dikker en aan de grond in nog maar een heel dun laagje onder nul, ijsregen lijkt dan uitgesloten, maar gladheid a.g.v. regen op een bevroren ondergrond kan uiteraard wel. Morgenavond van het zuidwesten uit opnieuw perioden met regen behorend bij de volgende occlusie, aan het einde van de avond bereikt deze neerslag het noordoosten met daar opnieuw kans op sneeuw, ijsregen of ijzel







**1/1/16**

We gaan specifiek letten op zondag/maandag

Voorwaarschuwing LVL 0-1 
(dit ivm de tijd en de onzekere runs)
(op lvl 3 max)
Grote problemen met winterse neerslag mogelijk





Nog iets meer dan 24 uur en dan gaan we zien hoe en of de vorst ons land wil invallen via het NO
Harmonie12 vandaag was zonder twijfel zelfs en uitbreidend naar het westen



Dit zou ook verklaren dat het WRF12 model met ijzel en winterse ongemakken komt





De kou zit erg dichtbij ..... zelfs 6 jan nog?




De details van de 2-deling komen nu langzaam ook binnen:

KNMI: Intensiteiten zijn niet hoog en de bodem is nog warm. Accumulatie van sneeuw zal dan ook niet veel voor stellen. Het eventuele sneeuwdek zal waarschijnlijk niet veel meer worden dan 1-2 cm.




KNMI: In de loop van morgenavond bereikt de vorst uit Polen en Noord-Duitsland het noordoosten van het land. In de avond in het noordoosten kan de neerslag overgaan in (natte)sneeuw vanwege de instromende koude lucht, zie ook NESO. De progtemp van EHGG laat gewoon droge sneeuw toe, veel meer dan enkele cm's lijkt niet waarschijnlijk, bovendien is de bodem nog erg warm.





**31/12 15.30u**

2015 eindigt en Jan 2016 zal in het begin geen December 2015 zijn :

Weekend opmars van de kou - de 2 deling zit nu zo in de prognoses dat de winter een vuist probeert te maken



Ook de Jetstream positie laat zien dat er een winteraanval op de loer ligt




**31/12 9.15**

DE winter maakt zich op ...... voor een 2 deling gaat ons land eerst opmaken in het weekend








Morgen de 31e overdag droog weer - maar rond de jaarwisseling kunnen er wat buien zijn in het land



Pluim NO NL EC12 30/12





Situatie voor zondag ochtend 3/1/16 




Op termijn ??






**30/12 6.30u**

KNMI: Met name de ontwikkelingen vanaf het komende weekeinde zijn nog steeds onzeker. In vrijwel alle EPS-leden zien we de ontwikkeling van een hoog boven het noorden van Scandinavie en een zuidelijker positie van de straalstroom. Aan de zuidflank van het hoog stroomt duidelijk koudere lucht via Polen en het noorden van Duitsland richting ons land. Veel hangt uiteindelijk af van de precieze koers van de diverse randstoringen. In het westen en zuiden lijkt op basis van de huidige EPS-uitvoer de kans op vorst aanvankelijk klein. Van dinsdag 5 tot donderdag 7 januari nemen de kansen op minima onder nul ook daar tijdelijk toe naar 40-70%. In het noorden en oosten liggen deze kansen beduidend hoger, 70-80% en ook al eerder, waarschijnlijk al vanaf zaterdag 2 januari. Verder zien we de voorwaardelijke kans op sneeuw vanaf zondag in het noorden en oosten toenemen naar 30-50%. Ook hier liggen de kansen in het westen en zuiden aanmerkelijk lager. 

Het uiterste NO flirt dan zondagochtend met de koudere luchtsoort



Het GEM Model ziet rond 4-6 Jan 10cm sneeuw voor NNO NL





**29/12 22.30u**

Oudejaarsnacht de WRF 850Hpa kaart



EC blijft vaker in de runs buien geven in de nacht 31/12-1/1/16



En lukt het de winter nog wel op de LT? ..... GEM model ziet het zeker gebeuren dmv eerst de 2 deling 




Het WRF NMM Europe 10km ziet een sneeuw (of ijzel) signaal aanstaande zondagochtend






**29/12/15 12.30**

Het schommelen van de weermodellen is heel duidelijk te zien - dit soort patronen zijn normaal omdat veel details niet op de LT goed te beoordelen zijn door een computerberekening

Het GFS6 model stuurt de (kleine) winter eerst wat terug 








De kans op een 2 deling begin Jan 2016 werd ook vanochtend door GEM en GFS opgemerkt







Een zeer scherpe 2 deling wordt mogelijk vanaf 3/4 Jan 2016 met EC12 dagen lang sneeuw kans specifiek voor NNO NL




Gezien de termijn laat ik het nog voor wat het is.....sneeuw is in details niet zomaar even dat wordt het - daar zijn meerdere meteorolische waardes voor nodig en kom daar op terug 




We kijken eerst nog naar Oudejaarsnacht 31dec: volgens GFS/WRF zal deze droog verlopen ; in EC12 model zijn er buien vanaf middernacht in het Z en ZW





Positie KOU 31/12 850Hpa




**31dec** WRF

Overdag 10 graden met een ZW stroming in de avond dalend naar 4 graden 






**1/1/16 WRF**

We bevinden ons wel in een koelere luchtsoort maar nog geen winterkou



31DEC regenzone EC overdag/avond nog buienkans

De eerste sneeuw kans ziet EC op 3/1/16







**31DEC WRF:**

Eerst warmere dan koudere oceaanlucht vecht tegen de kou in het oosten
Een front koerst vanuit de WZW richting en over ons land - de prognose nu is dat de eerste aanval die dag van de koude lucht nog niet gaat slagen - 





----------------------------------------------------------------------------


27/12/7u 

De eerste signalen voor een vorstinval liggen rond oud en nieuw/nieuwjaarsdag

GFS jaarwisseling 31/12/15  -1/1 2016


Een storing vanuit het westen brengt regen op oudejaarsdag en gaat in de loop van de avond botsen tegen de koude lucht in NW Duitsland - waar die grens dan exact komt is dus monitoren en de kans op IJZEL of sneeuw groeit in het NO van het land - maar kan dus ook meer westelijk of oostelijk nog komen te liggen

30 DEC GEM



30DEC WRF


EC 30DEC




Geen opmerkingen:

Een reactie posten