Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

vrijdag 18 april 2014

Onweersdagen deze week

Thunder-week 

Foto by D.de Bruin chase : whalesmouth 24/4
ZO-Friesland





Update 27/4 13u/16.45u

Buienlijn over DLD met uitloper al in NO NL



LVl 1 (NO NL dicht tegen LVl 2 aan) mogelijk door een MCS in DLD



.Netherlands, Germany, Czech Republic, Austria, northern Balkan...

There is only a few hundred J/kg CAPE, more in the east where lapse rates are steepest. Mixing ratio around 8 g/kg. Weak flow and mean wind vectors oriented along the convergence line should lead to slow-moving and training multicell systems which can locally deliver tens of millimeters of rain, as mesoscale models predict. The airmass is very weakly capped leading to early development, but the inflow of warm air into the convergence zone may keep it from turning into a soup of convective remains.


KNMI: Bij de vore convectieve neerslag. Voor convectie vanaf de grond lijkt in het noordoosten op basis van de progtemps 18 graden noodzakelijk, dit lijkt niet haalbaar onder de bewolking. Buien moeten dan vanuit Duitsland komen. Schering vanaf de inversie (4000 vt) zo'n 10 knopen, (MU)Cape over het uiterste noordoosten 400-700 J/kg, boven Duitsland meer. Convectiemodus op de vore dus single cell/multicell, mogelijk met lijnvorming. Situatie voorlopig monitoren omdat de buien mogelijk boven Duitsland blijven. Harmonie03 pakt fors uit boven het noordoosten (80-160 categorie), Harmonie06 ook, maar net boven Duitsland. KOUW komt met kansen rond de 60%. Kansen op grotere aantallen ontladingen zijn afgebouwd.




Update 26/4 13.45u

Een oost liggend conv.line laat de buien wederom groeien bij oplopen temps 



KNMI:KNMI: Boven Duitsland in het koufront wat middelbare onstabiliteit, zien we actueel ontwikkelen. Dit komt in de middag vanuit het oosten het land binnen. Kans op embedded CB. Ontwikkeling van CB vanaf de grond in ons land niet mogelijk. Vanaf eind van de middag trekken CB?s, die boven Duitsland ontstaan het oosten van het land binnen en trekken in NW-richting. Alle modellen laten dit zien. De buien in Duitsland ontstaan bij ongeveer 22 graden C. Het nachtelijk windmaximum zorgt er voor dat ze in de avond kunnen voortleven. Basis dan boven de inversie, toppen tot FL300-370, hoe noordoostelijker, hoe hoger de toppen. Capewaardes bij ons 400-700 J/kg in het noordoosten, boven Duitsland hoger. Windschering boven de inversie tot maximaal 20 kt. Multicells zijn dus mogelijk. Harmonie komt met aantal ontladingen tussen 40 en 80.






---------------------------------------------------------------------------------

Update 26/4 8u

Vandaag dag 6 in deze Thunderweek




KNMI: Alle modellen laten zaterdag in de namiddag en vooral in de avond een activering zien van de convectieve activiteit boven het oosten en noordoosten. We zien dan een zwak PVA-max met de bovengenoemde trog meetrekken. Bovendien vindt neemt de convergentie boven de inversie in de avond flinke toe. Harmonie houdt de buien overdag net buiten ons land, EC en Hirlam laten het ook overdag boven het oosten opleven. De activering in de avond is in Harmonie het meest uitgesproken, maar ook westelijker dan in de overige uitvoer. Behoorlijke onzekerheid dus op deze termijn; maar convectie vanaf de grond lijkt eigenlijk alleen mogelijk boven Duitsland en mogelijk het uiterste oosten en noordoosten. Dan moet in de avond de forcering van de trog komen. We zien verder dat met name de oostelijke wind ten noordoosten van de vore in de avond toeneemt, waardoor de convergentie toeneemt. Toppen kunnen daardoor tegen de dagelijkse gang in doorschieten naar FL300-370.
Vanmiddag en vanavond in de noordoostelijke helft (ten noordoosten van het koufront) opnieuw kans op convectie, danwel op de vore danwel later in de avond als de hoogtetrog i.c.m. met versterkte convergentie langzaam wat geforceerde optilling gaat genereren. Harmoni00 komt vanavond met 40-80 ontl/5 min. De schering dan 20-30, CAPE is lager dan vrijdag: (MU)CAPE 700-1000, boven Duitsland nog meer dan 1000 J/kg. De mogelijkheid op multicell-clusters dus voornamelijk in de avond. INDECS komt met relatief lage kansen, 40-70% alleen voor Groningen en Drenthe. Onzekerheid nog wel over de grootte van het gebied waar evt onweer gaat voorkomen (hoever westelijk).





Update 25/4 14.45u

KNMI: Deze vore bereikt het zuidwesten in de avond en trekt dan vannacht over het land. De vore ligt morgen stil boven het noordoosten van het land. Door dagelijkse gang ontstaan vandaag stevige buien op de vore, die vannacht weer in activiteit afnemen. Op dagelijkse gang leven de buien op de vore morgen weer op.
Het belangrijkste aandachtspunt is de ontwikkeling van de buien. Alle modellen geven weer dat de buien op de vore ontstaan. Elders zorgt een inversie rond 5000 vt ervoor dat de buienvorming geblokkeerd wordt. Op de vore is de (MU) Cape 1000-1500 J/kg, de schering is minder dan donderdag, in de orde 20-25 kn, met name voor het zuidwesten. Daarmee waarschijnlijk wat minder organisatie dan donderdag, maar multicel lijkt wel degelijk mogelijk. Aantal ontladingen kan fors zijn, Harmonie komt met een maximum tot 160 ontladingen per 5 minuten (boven België). Zwaartepunt van de buien zal in het zuidwesten liggen. KOUW komt met kansen van 70%, kansen op meer dan 100 ontladingen erg klein. Detailverschillen tussen de verschillende modellen en runs. Op de frontale zone af en toe wat regen, aan de noordkant, vooral over het noordoosten, morgen opnieuw convectie. Dan laten de modellen ook wat convectie over het zuidoosten van het land zien



-----------------------------------------------------------------


Hallo allemaal ; ik start alvast dit onderwerp omdat er vanaf maandag elke dag wel een onweer-kans kan optreden - ik zal hier dan ook regelmatig updates vermelden


Update 25/4/14 - de 5e dag met onweerkans

LVL1 



KNMI:  Later vanochtend lossen de lage bewolking en de mist op en zijn er flinke perioden met zon. Aan het einde van de middag en vanavond is er vooral in het zuidwesten en zuiden kans enkele stevige regen- of onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten. Met een middagtemperatuur van 22 tot lokaal 25 graden wordt het een warme dag. 
Belangrijkste aandachtspunt is de ontwikkeling van buien op de vore. In de loop van de middag mede door dagelijkse gang boven België de eerste stevige (onweers)buien. (MU)CAPE is 1000-1500 J/kg, de schering is echter ten opzichte van donderdag een stuk kleiner, in de orde van 10 kn. Waarschijnlijk dus minder organisatie dan donderdag, overwegend single cell/pulse storm. Wel kans op lokaal weer behoorlijk wat neerslag en kans op hagel.




---------------------------------------------------------------------------------


Update 24/4/14 

Lvl 1


Gisteren was er boven Assen een langdurige cel actief - er gold zelfs een code Rood door NWC (veel straten stonden onder water)






Update 21.45u Morgen opnieuw zware onweercel mogelijk




Update 23/4 14.45

De buien zijn al actief met onweer





KNMI: Ruwweg geven alle modellen aan dat de vore vanmiddag vooral noord van de Bilt activeert. Vannacht passeert een zwakke trog (terug te vinden de PVA patronen), wat mogelijk de trigger is voor de buien later vannacht. Overdag passeert de occlusie, maar deze is steeds moeilijker terug te vinden, mede door flinke drukstijgingen en waarschijnlijk vanwege de complexe structuur. Omdat de druk boven Frankrijk laag wordt blijft deze stagneren ergens over het oosten van het land. De zeewind morgen kan voor een extra trigger zorgen (samen met de temperatuur) zodat er iets actiever buien ontstaan op deze occlusie dan vandaag. Maar dit scenario kan bij volgende modelruns weer moeten worden bijgesteld.
In de loop van de dag leeft de buiigheid weer op. Vooral door dagelijkse gang, maar convergentie onderin helpt ook mee en bepaalt de voorkeursgebieden van de buien. De exacte locatie aangeven van die gebieden is een hachelijke zaak (zie modelbeoordeling). Vanmiddag CAPE-waarden van 500-700 J/kg en schering die niet boven de 20 kn uitkomt. Dat levert dan vooral single cells op en mogelijk een multicell. Morgen én hogere CAPE-waarde én iets meer schering (rond 30kn) waardoor de organisatiegraad iets kan toenemen. Ook is de onweerskans groter dan vandaag, vooral in het oosten 




Deze foto kreeg ik gisteren via mijn weer-groep op FB





Update 22/4/14

Vandaag vooral in de noordelijke provincies een onweerskans


KNMI: Verder loopt een kortgolvig trogje in het 500 hPa patroon in de middag en avond over het noorden van het land, gevolgd door een volgend trogje in de nacht. Aan de grond ligt er actueel een vore over het midden van het land. Deze trekt noordwaarts en ligt vanavond als een afgesnoerd laagje boven het noorden en trekt noordwaarts
Zowel vandaag als morgen een dagelijkse gang in de vorm van buien, vanmiddag vooral in de noordelijke helft van het land, woensdag in een groot deel van het land. Bij de buien is een kleine kans op onweer en hagel. Met een CAPE van 400-800 J/kg en een schering van maximaal 20 kn lijkt single cel de meest waarschijnlijke convectiemodus. Mogelijk dat het zuidwesten van het land vanavond nog te maken krijgt met buienrestanten van de tweede vore die vanuit Frankrijk nadert. Morgen op de volgende vore opnieuw buien, Cape is dan wat hoger, 700-1000 J/kg over het midden van het land. Schering nog steeds rond 20 kn, dus nog steeds single cel, mogelijk multicel.

Estofex




------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 21/4/14 11u





LVL1 voor NL


A level 1 was issued for NW Germany and the Netherlands mainly for excessive rainfall and large hail and to a lesser extent for tornadoes.

NW Germany and Netherlands...
Advection of a humid airmass with mixing ratios of order 6 - 7 g/kg from east to west increases the amount of MLCAPE to 300 - 500 J/kg with very little CIN. Another point is the quite strong background flow with 10 - 15 m/s at 850 hPa. This could lead to multicellular storms with marginally severe hail and a threat of local flooding. Convection is expected to initiate in the late morning hours and will likely persist until the late evening. Due to low wind speeds near the ground and the possibility that some narrow surface convergence regions may form, an isolated funnel / weak tornado is not ruled out either. 



------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update 20/4/14 22.45

KNMI:Maandagochtend trekt de frontale wolkenband met (lichte) regen het land in. Harmonie laat de meeste regen over de noordelijke helft van het land westwaarts trekken, Hirlam en EC laten het zuidelijker komen. Staat en valt met de exacte koers van het hoogtelaag. In de loop van de dag neemt de convectie toe. De regen kan wat buiig van karakter worden en daar waar de zon doorbreekt ontstaan makkelijk buien. De CAPE-waarden gaan naar waarden rond de 300-600 J/kg, Hirlam komt in het noordoosten tot 700-1000 J/kg. Van veel schering is geen sprake, komt niet verder dan circa 20 kn. De convectiemodus is single cell tot multicell cluster in het noordoosten. Bij de buien is onweer mogelijk. Harmonie geeft ontladingen te zien, INDECS komt met vrij hoge kansen. In de avond zakken de buien weer in.





--------------------------------------------------------------------------------

Update 19/4/14 19.45u

Voor maandag dient zich een interessante situatie zich aan:
Een naderend Laag met koude bovenlucht - de intensiteit kan hoog liggen






------------------------------------------------------------------------------------------------------------





maandag 14 april 2014

Paasweekend 2014

Paasweekend: warm en onweerskansen of  koel?

Update 18/4/14 20u
Het wordt geen slecht weekend voor het grootste gedeelte van NL -wel moet het ZW rekening houden met meer regenkansen: temps 19/20 graden (in de regen die nog op zondagochtend aanwezig kan zijn eerst14/15 graden)





---------------------------------------------------------------------------------

Update 16/4/14 22u

DE koers ven de koudeput en het daarmee samenhangende front ligt mogelijk slepend over Nederland

De koudeput neemt aan de noordkant zachte lucht vanuit ONO Europa mee waardoor het in het weekend steeds wat zachter wordt



Echter het ZW kan zoals het nu lijkt ook een flinke regenpartij te verwerken krijgen 



-------------------------------------------------------------------------------- Update 15/4/14

Een zgn Koude-put voor het weekend - zoals het nu lijkt is het op 2ePaasdag het warmste weer met 17-19 graden

Droog zal het dan in het weekend niet zijn: meeste regen lijkt wel in de nacht te vallen van zaterdag op zondag




--------------------------------------------------------------------------------


Het aanstaande paas-weekend geeft nog wat onzekerheden : niet dat het nu winter wordt :) maar het gaat om de details mbt lente-achtig (zoals we al een hele tijd meemaken-met slechts een dip zoals nu t./m woensdag met buien /hagel en vorstkans nog komende nachten - dat hoort er gewoon bij in de periode) of echt warmer dus weer boven de 20 graden
De Pluim geeft een mooie temperatuurstijging na woensdag aan en in het weekend is de 15 graden goed te doen (zuiden als eerste) 
Nu liggen de patronen wel dan zo dat er geen rustig Hogedrukgebied over NL dan ligt (meer ten noorden dan van ons) - dus kunnen depressies hun invloed meer uitoefenen; denk hierbij aan onweerskansen in de luchtsoort die vanuit het ZZO wordt aangevoerd; echter de depressie kan ook anders liggen/koersen en het weer is dan zomaar anders -we volgen het de komende dagen -dus hier is dan regelmatig een update te verwachten


ZZO wind -aanvoer warme luchtsoort 


De depressie tussen UK en France geeft een onweersdreiging op beide dagen (zondag/maandag)


Zachte lucht op 1500m - vertaalt zich in mogelijk 20+ graden


Alvast een fijne week- Gr Dennis de Bruin