opklaringen en flinke afkoeling (vorst) tot bijna -4 in NO van Nederland op 2/3/13
Aanbevolen post
Het "spel" dat Winter heet
Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...
zaterdag 2 maart 2013
UPDATE ECMWF 2/3/13 22:00 -WinterDuik
Een heerlijke lente-week ligt voor ons maar...... maakt Maart het ook waar om lente en winter te brengen in 1 maand?
De weermodellen komen met een "abrupt"einde van de hoge temperaturen en richting (flinke) vorst vanaf/ rond het volgende weekend : wat is de oorzaak daarvan: tegen het weekeinde lijkt een opbouw van een Noordelijk Hoog (Scandinaviƫ/Groenland -gordel) ervoor te zorgen dat de wind de zuid-richting gaat verlaten en gaat inruilen voor een oostelijke windrichting -uit die richting is geen lente-temperatuur te verwachten
Het is mogelijk dat deze blokkade het even volhoudt - dus als de posities van de luchtdruk-gebieden deze ingeslagen weg kiezen dan kan de Winter zich echt nog wel na de lentedagen zich aankondigen .
Het Weer is altijd weer een verrassing :) Gr Dennis
vrijdag 1 maart 2013
KNMI: De meteorologische lente begint op 1 maart en duurt tot en met 31 mei. De astronomische lente begint in de komende decennia vrijwel ieder jaar op 20 maart. Bij het begin van de sterrenkundige lente staat de zon precies boven de evenaar. De astronomische seizoens-indeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon, de meteorologische heeft als uitgangspunt dat ieder seizoen drie complete kalendermaanden telt. Door het warmere weer van de laatste jaren begint het groeiseizoen, de lente in de natuur, tegenwoordig eerder.
http://www.knmi.nl/cms/content/33020/lente_begint_meestal_op_20_maart
Hoe gaat de lente zich in de eerste helft van maart zich opbouwen? De Temperatuur gaat in de lift ......
We beginnen eigenlijk pas vanaf dinsdag wanneer de wind vanuit het zuiden gaat waaien en steeds meer warmere lucht richting Nederland gaat stromen -dit kan zelfs oplopen tot temperaturen aan het eind van de nieuwe week tussen 15/16 graden ! (direct aan de kust zal het koeler zijn)
Eigenlijk praten we dan al over een "thermisch" hoogstandje wat wel aantoont dat in maart er ook veel kan gebeuren in het Weer -> zie ook : http://dutchweathernl.blogspot.nl/2013/02/maart-roert-zijn-staart-wie-kent-de.html
het weer is het Weer en kan zomaar veranderen.... maar dat is juist ook het leuke eraan
Gr Dennis
donderdag 28 februari 2013
Wie kent de bovenstaande weerspreuk niet... Op het gebied van extremen kan Maart er wel wat van : tussen de +20 en -10/-15 is haalbaar en het moet je niet verbazen dat er ook een flink pak sneeuw ligt
Maart2005 Kaartje (Bron: KNMI.nl)
Een mooie site om de tabellen eens te bekijken is http://www.weerstatistieken.nl/
Wat schetsen de modellen ons op 28/2/2013?
Dit zijn Lange Termijn Kaarten en ze zeggen verder nu nog niets - maar er is van alles in Maart mogelijk - eerst na het weekend heerlijke temperaturen tot +15 graden mss (Zuid Nederland) lees ook:
http://dutchweathernl.blogspot.nl/2013/02/positieve-signalen-voor-een-paar.html
GFS 28/2/13 00H en EC 00H
MvG Dennis
woensdag 27 februari 2013
Een gestationeerd Hoog in de omgeving van ZO Europa een Laag in het ZW van Europa voeren zachte luchtmassa's (met een Zuid-ZO windrichting) vanuit Zuid Europa naar het noorden - de temps kunnen over de 10 graden gaan met mogelijk een eerste 15!!
Vergeet niet dat het s'nachts nog wel flink koud kan worden (de nachtvorst-kans is niet geheel verdwenen)
Toch blijft de waakzaamheid tav mogelijke andere posities van de luchtdrukgebieden hoog maar dit kan voor volgende week iets moois brengen
Gr Dennis
UpdateKaartje
Hoe vaak kijk je naar/ in de lucht? .... En denk je : wat voor weer wordt het vandaag?
Het leuke in Nederland is dat ons weer elke dag anders kan zijn (of vaker soms in extreme gevallen) en dat maakt het weer zo boeiend - een onderwerp waar je eigenlijk nooit over uitgesproken raakt ; er is dus een grote verscheidenheid aan lucht-kleuren / wolken / neerslag (waar je wel of niet blij mee bent) en andere weer-elementen
Ik hoop dat jullie de site leuk vinden ; Dennis
Ik laat een paar zien:
Afgeschermde zon waardoor een soort "lichtbundel" ontstaat (gebroken door de wolk)
AvondRood
Onweer/Bliksem
bron : http://www.hanskiek.nl/
Ijzel/Ijs
Wat is het toch "uitdagend" om als weerman/vrouw een uitspraak te doen aangaande het weer over >5-7 dgn
Het is iets wat heel vaak gebeurt - maar werkt zoiets wel echt bij het Weer?
KNMI:
De computer berekent het mondiale weer voor vijf tot tien dagen vooruit. Voor het gebruik en de interpretatie van die gegevens is de vlindertheorie van de Amerikaanse meteoroloog Lorenz van groot belang. Het klapwieken van een vlinder in het Amazonegebied kan er bij wijze van spreken voor zorgen dat een depressie ontstaat die twee dagen later in ons land voor regen en wind zorgt. Een kleine verstoring kan enorme gevolgen hebben voor het weer in de komende dagen en is dus van belang voor de weersverwachtingen.
Het Europees Weercentrum ECMWF en het KNMI hebben een speciale methode ontwikkeld die zulke verstoringen incalculeert, de ensemblemethode. De computer produceert voor elk van de komende tien dagen tientallen weerkaartjes ter grootte van een flinke postzegel, die de mogelijke weersituatie aangeven. De uitkomsten worden op verschillende manieren gepresenteerd, niet alleen in weerkaartjes en grafiekjes maar ook in de vorm van de zogenaamde pluim. De meteoroloog kan op basis daarvan een trendverwachting maken voor de komende tien dagen.
De onderstaande kaarten laten 2 modellen zien :10 en 15 DGN
De conclusie voor deze situatie van het KNMI is :
Samenvatting EPS-periode:
Ongeveer 60% kans op een overgang naar een weertype met af en toe regen
en temperaturen rond of enkele graden boven normaal. Ongeveer 40% kans
op een overwegend droog weertype met temperaturen die meestal onder
normaal liggen.
Het EPS bestaat uit 52 leden (members).Het belangrijkste lid van het gezelschap is de operationele ECMWF-verwachting, afgekort als de oper. Op het diagram is dat de rode lijn. De oper is gebaseerd op een rekenmodel met een hoge resolutie (roosterpuntafstand 25 kilometer). Vervolgens wordt de berekening 51 keer herhaald met een model dat een lagere resolutie heeft: roosterpuntafstand 50 kilometer. Men doet dat om rekentijd te besparen. De eerste herhaling gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de ‘run’ die de oper opleverde. Men noemt dit de control-run, in het diagram zichtbaar als de blauwe lijn. Met de control-run kan men het effect van de verlaagde resolutie bekijken (rood versus blauw).
Recente PLUIM (10DGN):
Recente PLUIM (15DGN)
Bron: KNMI.nl
Eigenlijk kun je alleen een langere tijd "vooruitzien" bij echte blokkades in het weer - het weer zit dan op slot -met of warm/koud/droog/regenachtig weer voor meer dan 5-7 dgn ; echter normaal gesproken is het weer te dynamisch om dus veel langer dan 3-5 dgn vooruit te zien ; bij meer dagen neemt de onzekerheid van de verwachting heel snel toe
Maar: het blijft wel LEUK :)
Gr Dennis de Bruin
dinsdag 26 februari 2013
Doordat de rotatieas van de Aarde niet loodrecht op de aardbaan om de zon staat, maar daar 23,4° van afwijkt (inclinatie), verandert de hoek waarmee de Zon de Aarde beschijnt, in de loop van een jaar. Samen met de beweging om de Zon zorgt dit ervoor dat er op Aarde seizoenen voorkomen. Voor een waarnemer op het noordelijk halfrond zal de Zon hoger aan de hemel staan wanneer de noordpool naar de Zon toe gekanteld is. Daardoor is de temperatuur in die perioden hoger, terwijl de temperatuur lager is als de noordpool van de Zon af gekanteld is. Binnen de poolcirkels is de Zon zelfs gedurende een gedeelte van het jaar helemaal niet te zien (de zogenaamde poolnacht). In de astronomie zijn de seizoenen vastgelegd afhankelijk van de stand van de aardas ten opzichte van de Zon. De twee punten in de aardbaan waar een van de twee polen naar de Zon gericht is, worden zonnewendes genoemd en de twee punten waarop de Zon precies boven de evenaar staat, de equinoxen. Die vier punten verdelen een jaar in zomer,herfst, winter en lente.
Bron: Wikipedia
Van welk seizoen houd jij het meeste? Geef het aan in de Enquete als je wilt
maandag 25 februari 2013
Het is de vraag van elk jaar: wat komt er in de Lente/Winter-Maand Maart?
KNMI verhaaltje:
Met maart op de kalender is de winterkou nog niet voorbij. Vooral in de eerste helft van maart kan het nog flink vriezen. Pas daarna gaat de temperatuur in de lift. Het begin van de astronomische lente, rond 21 maart sluit meestal beter aan bij het dagelijkse weer dan het begin van de meteorologische lente direct aan het begin van de maand. De laagste temperatuur is -20,7 graden op 4 maart 2005 in Marknesse. In de noordelijk helft van het land viel toen 30 tot 50 cm sneeuw. Zoveel was sinds 1959 niet gemeten.
In 1987 was het nog extremer met strenge vorst in maart. In Groningen, Friesland en Drenthe voltrok zich op 2 maart 1987 een ijzel-ramp. De ijzel hield ongeveer 18 uur aan. Plaatselijk viel 35 mm. Het verkeer werd ontwricht en veel bomen, takken en leidingen bezweken onder het gewicht van het ijs.
Vlak boven het aardoppervlak vriest het eind maart soms nog meer dan 10 graden. Vorst aan de grond komt in maart in De Bilt gewoonlijk op 14 dagen voor. Ook op de gewone waarneem-hoogte van anderhalve meter is vorst in maart nog heel gewoon en komt de temperatuur op 8 dagen onder nul, terwijl het gewoonlijk op Ć©Ć©n dag nog meer dan 5 graden vriest.
Bron: bakkeveen.nl
bron: KNMI.nl
Toch is het ook een Maand waar de zon meer kracht krijgt en de temps ook al richting 10-15 graden kunnen gaan (15 in gunstige omstandigheden)
Wat zijn nu eerste verwachtingen in begin Maart: GFS /EC/GEM/CMA laten allemaal nu een Hoog Westelijk Ierland met Kern 1030 hPa zien welke tot over NL reikt : echter een kleine positie meer naar links van het Hoog en we hebben direct een koude Noordelijke stroming -daar gaan de modellen deze week wel mee stoeien
En Natuurlijk: Lente komt er zeker (het Weer bepaalt alleen wanneer)
Gr Dennis de Bruin
zondag 24 februari 2013
Een grote rol in deze speelt de zeer aanwezige onzekerheid over een tijdsperiode > 5-7 DGN
Weermodellen die verschillende malen per dag een "uitdraai" geven van de luchtdruk-posities geven dus ook meerdere malen afwijkende situaties : dus de ene keer lente en de andere keer winter (in deze periode van het jaar)
Kijk eens naar onderstaand Voorbeeld:
GFS 00H run date 24/2/13 (plaatje1) en GFS 06H run date 24/02/13(plaatje2)
Plaatje 1 komt met KOU en plaatje2 duidelijk niet - oorzaak?
Plaatje 1 Een apart Hoog met enige koppeling GroenlandHoog -Aparte Kern 1024Hpa ten NW van UK/Ireland en als tegenhanger een NW Russisch Lagedrukgebied (975/980) -
Het AzorenLaag kan de warmte niet sterk naar het NO doorstuwen ; door de ligging van die aparte kern stroomt er aan de NO kant ervan (icm met GroenlandHoog/RussiaLaag) arctische lucht naar het zuiden
Plaatje 2 De gehele lijn tussen Canada en ZO Europa is 1024Hpa ; de ligging blokkeert alle kou-toevoer naar het zuiden zodat AzorenLaag meer invloed krijgt
Het mag dan ook duidelijk zijn dat 1 weermodellen-run een indicatie KAN geven van welk weer er mss komt op Lange Termijn - het echte Weer is meestal weer anders -
"De computermodellen proberen blokkades tot meer dan vijf dagen vooruit steeds beter aan te geven, maar die komen in de praktijk lang niet altijd goed uit de verf, mede door de grilligheid van de atmosfeer; het blijft een chaotisch systeem"
http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/9cb89f964f5e248b82f0399f35742d84/article/hardnekkig_straalstroompatroon.html
Abonneren op:
Posts (Atom)