Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 9 maart 2013

Foto vd Dag 9/3/13 :IJsregen in de avond




by Dennis de Bruin
 De Complexiteit van Neerslag (regen,ijs(regen) en sneeuw)



Word er regen voorspelt zie je sneeuw , wordt er sneeuw voorspelt zie je regen  enz om gek van te worden....
Hoe komt dit eigenlijk dat er niet altijd exact valt wat in de verwachting staat?

Mss kan ik dat duidelijk maken met de kaarten van vandaag: We nemen daarvoor een 1500M kaart (850Hpa)

Plaatje1 - deze laat zien dat de temperatuur op 1500m nog boven 0 ligt (warme luchtsector) : kans dat er regen valt is erg groot



Plaatje2 : naarmate de dag vordert zet de koudere luchtsoort de aanval in (naar zondag) 1500m temps ten noorden van ons -3 en lager : kansen dat er meer winterse neerslag komt neemt sterk toe


Plaatje3 : de situatie zondagnacht : 1500 in noorden naar -11 zuiden -6 : grootste neerslag-vorm is Sneeuw


Stukje INFO


Onderkoelde regen en ijsregen

In de winter is de temperatuur van de lucht in de onderste laag van de dampkring bij het aardoppervlak soms onder nul, terwijl tegelijkertijd daarboven een warmere laag zit met een luchttemperatuur boven nul waarin de als sneeuw ontstane neerslagelementen smelten tot regen- of motregendruppels. Valt de regen of motregen daarna door de onderste koude laag, dan daalt de temperatuur van de druppels tot onder nul. Als de regen het aardoppervlak bereikt voor er bevriezing is opgetreden, valt er onderkoelde regen. Indien de vallende neerslag lang genoeg onderkoeld is geweest, bevriest ze geheel of gedeeltelijk. De regen en motregen gaan dan over in ijsdeeltjes; deze vallen als ijsregen op de grond en vormen daar direct een laagje ijs, wat leidt tot gladheid. Als de temperatuur van de grond boven het vriespunt is, dan zullen de ijsdeeltjes aanvankelijk smelten.
Het smeltproces kost echter veel energie, die door de bodem geleverd moet worden. De temperatuur ervan daalt dan ook snel tot het vriespunt of zelfs daaronder. De ijsregen blijft als ijzel op de grond, op auto’s en op andere voorwerpen achter.

IJzel

IJzel ontstaat wanneer regen, motregen of gedeeltelijk uit vloeibaar water bestaande ijsregen op een weg valt waarvan de temperatuur onder nul is. De regen of motregen, die soms onderkoeld is, bevriest dan zodra hij in aanraking komt met de grond of met voorwerpen die kouder zijn dan nul graden; de ijsregen vriest erop vast. IJzel treedt veelal op aan het einde van een vorstperiode, dus als de vorst nog in de grond zit. De regen van een overtrekkend warmtefront, bevriest op het wegdek.
Veel regen hoeft er niet te vallen: een beetje motregen is zelfs al voldoende om de weg spekglad te maken. Meestal duurt een ijzelperiode niet langer dan enkele uren, want na het passeren van een warmtefront loopt de temperatuur gewoonlijk flink op tot enkele graden boven nul en daardoor smelt het ijs. Soms echter trekt zo’n warmtefront tergend langzaam over of stagneert het zelfs, waardoor een ijzelperiode veel langer kan duren. Ook kan het voorkomen dat de koude lucht zich niet laat verdrijven; koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht en wanneer continentale zuidoostenwinden koude lucht blijven aanvoeren kan de warme lucht alleen op enige hoogte verder oprukken. Door het gedwongen opstijgen van de zachte lucht wordt bovendien het ontstaan van neerslag verder in de hand gewerkt.

Sneeuw

De meeste neerslag die in Nederland valt, ontstaat als sneeuw, Neerslag die ontstaat volgens het coalescentieproces kan bij lage temperaturen weliswaar in vaste vorm naar beneden komen, maar de sneeuwvlokken zijn dan niet groot en de neerslagintensiteit blijft klein.
Er valt dan zogeheten motsneeuw. Vaak is er op het radarbeeld niets te zien. Motsneeuw bestaat uit zachte, ondoorzichtige, witte, langwerpige korrels met een kleinste diameter van hooguit 2 mm. Op de grond gevallen, springen ze niet op. Gewone sneeuw bestaat uit sterk vertakte ijskristallen die samengeklonterd zijn tot vlokken; om grote sneeuwvlokken te krijgen mag het niet meer dan vijf graden vriezen. Bij strenge vorst treedt nauwelijks samenklontering op van sneeuwvlokken en resteert er slechts poedersneeuw.
Bij temperaturen rond het vriespunt valt er uit winterse buien soms korrelsneeuw. Korrelsneeuw bestaat uit ronde, ondoorzichtige korrels van 2-5 mm diameter, die opspringen en op een harde ondergrond kunnen breken. Als het sneeuwt bij een luchttemperatuur boven nul, dan koelt de doorvallende sneeuw de lucht af. Ook tijdens regen koelt de lucht af, zodat regen over kan gaan in natte sneeuw en later in sneeuw.
Vaak komt het voor dat de sneeuw door een luchtlaag valt met een temperatuur boven nul graden. In dat geval zal de sneeuw gedeeltelijk smelten. Op de grond komt dan een mengsel van regen en sneeuw terecht, dat wel ‘natte sneeuw’ genoemd wordt. Ook hier geldt weer dat het smelten van de sneeuw veel energie kost, die aan de lucht onttrokken wordt. De luchtlaag koelt daardoor snel af tot nul graden, waarna het blijft sneeuwen, wat tot gladheid kan leiden.
Het begrip natte sneeuw kan zowel slaan op sneeuw die valt in gedeeltelijk gesmolten toestand als op smeltende sneeuw op de grond. Als in weersverwachtingen over natte sneeuw gesproken wordt, dan is dat steeds in de eerste betekenis: vallende sneeuw die deels is gesmolten. Het engels maakt een duidelijk onderscheid tussen vallende en liggende natte sneeuw: sleet en slush. Op wegen of startbanen met natte sneeuw (slush) ontstaan soms ijsplakken die verraderlijke gladheid kunnen veroorzaken.





Winter-Weekend: toenemende Sneeuw-kansen (mss ijzel voor NoordOosten)

Dat het Weer een complexe materie is mag duidelijk zijn - weermodellen hebben vaak moeite om in winter-situaties een goede prognose te doen als het gaat om een koers van een Lagedrukgebied / de neerslag-soort en waar het precies valt  (dit kan snel veranderen en is vaak op het laatste moment duidelijk) -daarom is in zulke situaties goede monitoring echt van belang

De koudere sector zit aan de noordkant van het Laag (wind-stroming is daar oostelijk) en de koude lucht is in Noord-Duitsland (daar komt al sneeuw voor)

Huidige Positie van het Laag:



Actuele Temperatuur


De GevoelsTemp




De echt koude lucht komt er zondag in vanuit het Noorden






De verwachting voor dit Weekend van het KNMI:

Het lagedrukgebied trekt vandaag via Noord-Brabant richting Gelderland en verlaat vanavond het land bij de Achterhoek/Twente. Morgen overdag trekt het laag over het midden van Duitsland oostwaarts richting Tsjechiƫ. Op de westflank van dit laag ruimt de stroming naar noordoost en stroomt de koudere lucht verder zuidwaarts over het land uit.

NESO komt vanochtend met een ijzelsignaal voor het noordoosten van het land. Of dit in de ochtend al realistisch is is nog maar de vraag. De smeltlaag is in eerste instantie veel dikker en warmer dan de koude laag daaronder, pas in de middag begint deze verhouding andersom te worden en kan de neerslag inderdaad als onderkoelde regen vallen. Bovendien zijn zowel de T2m en de wegdektemperaturen nog te hoog voor problemen te kunnen zorgen. De vraag is echter hoe groot het smeltend vermogen van het grondoppervlak uiteindelijk is als er vanmiddag voortdurend onderkoelde regen op valt. Dit houdt dus de mogelijkheid open dat het ook aan het oppervlak leidt tot IJZEL vorming. Als uiteindelijk het laag naar Duitsland trekt zien we de neerslag in de tweede helft van de middag overgaan in sneeuw door de instroom van koudere bovenlucht. Dit levert in het noordoosten dan zo'n 5 cm sneeuw op tot aan zondagochtend. Elders in het land vallen enkele cm's sneeuw, of alles daarvan blijft liggen is zeer de vraag door de hogere grondtemperaturen, de eerste sneeuw zal waarschijnlijk nog wegsmelten. De frontale sneeuw zal in de loop van zondagmiddag naar het zuidoosten wegtrekken, Harmonie laat de sneeuw een uur of 4 later naar het zuiden bewegen en het land verlaten. In het noordelijk kustgebied zien we tegelijkertijd enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee binnendrijven.


vrijdag 8 maart 2013

Langdurige Ijzel/Sneeuw voor Noord-NL? Mogelijk EXTREEM.... of blijft het eerst bij veel regen... 

(Update van 23.30)

KNMI: In de loop van de nacht koelt het in het noordoosten steeds verder af en daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. In het zuiden is het een stuk zachter met 8 graden boven nul.

De koers en ligging van het Laag gaan bepalen wat er morgen aan neerslag-soort gaat vallen - hoe noordelijker de depressie komt hoe meer regen er eerst valt (ook in het Noorden dan)
Later op zondag gaat het Laag wegtrekken en komen we toch overal in de koude lucht



---------------------------------------------------------------------------------

Dit hangt van een aantal faktoren af : echter de grens van waar dit mogelijk gaat spelen is ten noorden van het Lagedrukgebied -> aan de noord-kant probeert steeds koudere lucht naar het zuiden te gaan en "botst"tegen de zachtere lucht aan - in zo'n gebied kan het dan langdurig tot neerslag komen : knmi komt tot 30 uur in het Noorden

Het zal erom gaan spannen 


KNMI: De temperatuurtegenstellingen verscherpen steeds meer. Het lagedrukgebied trekt in de loop van zaterdag over de zuidelijke provincies in oostelijke richting en komt uiteindelijk zondagochtend boven Duitsland aan. (De koers van het laagje is nog wat onzeker)



NEERSLAG:
De regenzone trekt nu het zuiden van het land binnen en in eerste instantie valt eerst overal regen. NESO van Hirlam laat in het noordoosten morgen tussen 06 en 15 een significant IJZEL signaal zien. De t2m is echter boven nul. Omdat de neerslaghoeveelheden groot zijn kan de onderkoelde neerslag zich wel meteen vasthechten op objecten zonder bodemwarmte: masten, bedradingen, bomen etc. De vraag is echter hoe groot het smeltend vermogen van het grondoppervlak uiteindelijk is als er voortdurend onderkoelde regen op valt. Dit houdt dus de mogelijkheid open dat het ook aan het oppervlak leidt tot IJZEL vorming. De enige onzekerheid is de positie van het laag en de IJZEL zone, als Hirlam ook trekt naar het beeld van EC en Harmonie, dan is het goed mogelijk dat de zone met IJZEL ook noordwaarts verplaatst en de problemen zich buiten de landsgrenzen voltrekken. Als uiteindelijk het laag naar Duitsland trekt zien we de neerslag overgaan in sneeuw door de instroom van koudere bovenlucht. Dit levert in het noordoosten dan zo'n 5-10 cm sneeuw op tot aan zondagochtend, met 5 bft boven land kan dat tevens leiden tot opwaaiing. Elders in het land vallen enkele mm sneeuw, of dat blijft liggen is zeer de vraag door de hogere grondtemperaturen.


donderdag 7 maart 2013

Foto v/d Dag 7/3/13 

(met dank aan Wouter van Bernebeek)


De invloed van sneeuw op de temperatuur (s'nachts bij opklaringen)


KNMI:  Afkoeling door uitstraling

Vooral onder een heldere hemel kan de temperatuur door uitstraling sterk dalen. Verspreid over het land kan dat grote verschillen in temperatuur opleveren. Heel lokaal kan de afkoeling groter zijn dan op andere plaatsen in de buurt.Als er sneeuw ligt is de uitstraling nog groter en zal het onder een onbewolkte hemel meestal nog sterker afkoelen. Dat komt omdat sneeuw en vooral verse sneeuw veel lucht bevat dat sterk isoleert. Daardoor kan het verschil in temperatuur tussen het bovenste laagje en de onderste sneeuw heel groot worden. De bovenste centimeters zijn het koudst, dieper in de sneeuw loopt de temperatuur op tot nul bij de aarde.



Vorst-termen in het weerbericht op anderhalve meter hoogte

Benaming                Temperatuur
lichte vorst         min 1 tot min 5 graden
matige vorst         min 5 tot min 10 graden
strenge vorst         min 10 tot min 15 graden
zeer strenge vorst min 15 graden en lager

Met bovenlucht temperaturen 1500m van -15/-16 zal de versterking tot (extreem) lage minima alleen maar dit groter zijn -dus bij helder weer kan het wel eens flink de diepvries ingaan





Dennis de Bruin

Glijbaan van koude lucht volgende week



KNMI: Geleidelijk krijgt een uitloper van een hoog afkomstig van Groenland een hogedruk-kern boven ScandinaviĆ« en dat zorgt voor de aanvoer van continentale polaire (arctisch) lucht over ons land.Dit Scandinavisch hoog maakt plaats voor lagedrukgebied die afkomstig is van nog noordelijkere breedte met als gevolg aanvoer van maritieme polaire lucht. De exacte positie van de kern van dit lagedrukgebied bepaalt uiteindelijk of de aanvoer maritiem polaire lucht blijft of meer continentale polaire aanvoer wordt. Op dinsdag heeft de 850hPa -temperatuur boven ons land een dieptepunt van -15 C (Theta-w850 = - 6 C).









De 2-deling van Nederland Vrijdag 8 Maart

en zo was het op 8/3/2013



Een Lagedrukgebied (995Hpa)  probeert vanuit het zuiden over Nederland te gaan ; alleen door steeds sterker worden van een Hoog (1024 Hpa) boven ScandinaviĆ« gaat dat proces stoppen en blijft het Laag op Zuid NL hangen








De echt Koude lucht gaat zondag-ochtend over NL uitstromen ; mss met sneeuw (zie staafmodel KNMI sneeuw)



woensdag 6 maart 2013

Foto vd Dag 6/3/13 (is van gisteravond deze keer) maar vind het erg mooi


vanuit Middelaar (L) met dank aan Wouter van Bernebeek

Heftige KOU verdrijft de Lente-lucht van deze week 

-update EC Model 6/3/2013:

Koude luchtmassa's blijven ook volgende week vanuit het Noorden stromen en boven Europa circuleren  - de winter klopt dit weekend aan de deur.....



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vandaag hadden we wederom een heerlijke Lente-Dag en voor velen is dit genieten bij uitstek in Maart - temperaturen tot 19! graden bijna


Helaas gaat deze lucht-soort onze regionen verlaten en krijgen we een wel heel bijzondere er redelijk snel voor terug:

ARCTISCHE KOU 

KNMI: Lucht afkomstig uit de poolstreken, het gebied van de Noordelijke IJszee, Groenland en het noorden van Scandinaviƫ wordt arctische lucht genoemd.

Het nieuwste GFS model ( 6/3/13 12H) laat zien hoe deze lucht-soort vanuit de noordpool-streken naar zuidelijk-Europa wordt getransporteerd: Het proces zelf zal zich rond 10 maart verder versterken



Echter de eerste signalen zijn al in de loop van vrijdag(avond) merkbaar doordat in het noorden temperaturen gaan dalen en ook de windrichting zal van Oost naar O-NO gaan






De 1500m temperatuur zakt naar -15! na zondag



En is het gedaan met 1/2 dgn ?
GFS ziet alleen maar meer koudere lucht op ons afkomen - dus met de kaarten van nu : HorrorMaart2013








Horror-Maart2013 -
  Zware Winterweek nu in (meerdere) weermodellen 

Alsof het niets is : van een +18 graden op 5 maart naar mss wel een -15 volgende week - zo kan het dus gaan in Maart (ook al eerder in deze Blog besproken)
De weerkaarten laten een regelrechte ATCTIC over Europa zien met extreem koud lucht -op gang gebracht door Hoog boven Groenland en Laag boven NW Rusland

Dit patroon lijkt toch wel langer dan 2 a 3 dgn aan te houden zodat een nieuwe winter-week mss wel voor de deur staat

Stukje KNMI:

In de loop van de week krijgt een uitloper van een hoog afkomstig van Groenland een hogedruk-kern boven Scandinaviƫ en dat zorgt voor de aanvoer van continentale polaire lucht over ons land. Dit hoog lijkt in de EPS periode uiteindelijk niet persistent en maakt plaats voor lagedruk die afkomstig is van nog noordelijkere breedte met als gevolg aanvoer van maritieme polaire lucht. Toch bepaalt de exacte positie van deze lagedruk bepaalt of de aanvoer maritiem polaire lucht blijft of meer continentale polaire aanvoer wordt.



de start hiervan ligt in het a.s weekend 9/10 maart 

Dennis de Bruin

dinsdag 5 maart 2013

Wat een heerlijke Lente-Dag in Nederland 5/3/13


Nederland beleeft warmste 5 maart ooit

Nooit eerder werd het in Nederland op 5 maart zo warm als nu. In De Bilt steeg het kwik naar 15,9 graden en daarmee is het oude landelijke warmterecord voor deze dag (15,0 graden op 5 maart 1992) verbroken.






Foto v/d dag 


Winter-inval maar ook een vorstperiode?

De GFS weerkaarten liegen er niet om : vanaf a.s weekeinde laat de winter zich van zijn sterkste kant (even) zien met zelfs hoogte-temps tussen (op 1500m)  -16 tot -20 op de kaarten ; de hoogte-stroming is FULL Noord-Noordoost

De 2m temps liggen vanaf maandag tussen de -5 en -10 in de nacht/ochtend periode

Het is niet gezegd dat het om een nieuwe winter(vorst)periode gaat omdat er geen stabiele Hoog-situatie aanwezig is als een BLOKKADE om winter te prolongeren




Het EC-model is wat gematigder in de kou-verwachting



maandag 4 maart 2013

Foto vd Dag 4/3/2013


Kantel-Weekend 9/10 maart op komst -> van Lente naar Winter?

Bij het volgen van de weermodellen is steeds weer de vraag: hoe gaat het weer zich verder ontwikkelen (prognose) in de komende dagen
Zoals eerder al besproken is (zie ook http://dutchweathernl.blogspot.nl/2013/02/de-lange-termijn-waarom-dit-wel-of-niet.html)  is een Lange Termijn 5-7 dgn nog steeds moeilijk ..... dan kijk je naar welke trend je ziet in de afzonderlijke weer-runs....

GFS weermodel

Dat is voor de komende week (nu) deze: een heerlijke lente week tot aan weekend - dan wordt de lente toch wel snel op de achtergrond gedrukt en de winter neemt de regie over (dit alles onder leiding van een sterk GroenlandsHoog die evt depressies van de Atl Oceaan steeds zuidelijker laat positioneren -door de uitlopers richting West-Europa -Scandinaviƫ) met sterke Noord-Stromingen na het weekend en echte kou

 p.s tot nu toe is er veel afwisselingen de runs te zien maar in het weekend lijkt het Weer voor een drastische keuze komen te staan: Lente-vervolg of nog flink Winter





EC weermodel

Het Europese model is minder drastisch als het gaat om koude lucht - het ECMWF  berekent een positie van het Hoog ten Oosten van Nederland - terwijl GFS een Laag in NW Rusland laat zien - en heeft een sterkere ZW stroming maar komt later wel met een N-NO stroming



Iedereen een FIJNE LENTE-WEEK gewenst





DutchWeather, Dennis de Bruin

Prachtige satellietfoto 4/3/13




bron:https://earthdata.nasa.gov/




zondag 3 maart 2013

Foto v/d Dag 3/3/2013


RollercoasterWeek ?

Update 8:45 5/3/2013

Zware winter-aanval (volgens nieuwste berekeningen GFS) van 5 naar -15 op 1500m




Update 13:00 zondag 3/3/2013 

Een 2-deling in temperatuur lijkt er te gaan ontstaan vanaf vrijdag ;de vorstinval zal vanaf a.s zaterdagavond in Nederland plaatsvinden (laatste prognoses)






2M Temps




We gaan deze week Maart in zijn volle glorie krijgen: het wordt lente en het wordt winter (wss in 1 week)
(bekijk ook nog eens: http://dutchweathernl.blogspot.nl/2013/03/daling-van-temp.html


eerst 2 kaartjes :

1) Woensdag



2) Zondag