Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

woensdag 4 juni 2014

Top ENERGIE voor ONWEER

Kaarten "beloven" top ENERGIE voor ONWEER
Beste lezers de ontwikkelingen voor warmte en onweer in de komende dagen zijn dagelijks met updates hier te volgen


Update 23.30u

Een grote MCS ontwikkelt zich nog in France - koers kan nog alle kanten uit




Update 13u 

KNMI: Convectieve modus: goed georganiseerde multicell bij forcering vanaf hoogte, de mogelijkheid van een supercell bij ontwikkeling vanaf de grond is met schering van ruim 40 kn aanwezig. Vanaf hoogte is de schering weliswaar minder maar nog steeds rond 30 kn. CAPE-waardes het hoogst in het uiterste zuidoosten en oosten en vooral boven Duitsland, daar weer 2000+, zodra koufront dichterbij komt dalend naar 1000-2000 J/kg. INDECS kansen grootst in het zuidoosten, maar lager dan ze gisteren waren. Boven Duitsland overigens wel hoge voorwaardelijke kansen. Harmonie springerig met ontladingspieken in de tijd, maar redelijk consistent met waardes die veel lager liggen dan voor gisteren. Echter, in de warmste lucht net over de grens in Duitsland komt in Harmonie het aantal tot rond 300 ontladingen per 5 min.. 






Foto by Eloise Brouwer (Den Haag)
Update 10/6 8.15u LVL 1 (mogelijk nog een 2 voor Oostelijk deel NL)



KNMI: Een golvend koufront (thetaw850~15) boven het westen van de FIR begint vanochtend oostwaarts te trekken en ligt vanmiddag boven het midden van het land. Pas in de nacht naar woensdag verlaat het front het zuidoosten. Aan de voorzijde blijft de zuidelijke stroming met warme onstabiele lucht aanwezig; Zolang het koufront niet door is zijn we dus nog niet af van dit grillige weertype waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en je er niet aan ontkomt om voortdurend verwachtingen aan te scherpen. Helaas is de positie van het koufront een onzekere factor,Convectieve modus vergelijkbaar met 2e pinksterdag: goed georganiseerde multicell bij forcering vanaf hoogte, supercell bij ontwikkeling vanaf de grond. CAPE-waardes het hoogst in het oosten, daar weer 2000+

Temps kunnen nog flink oplopen ; mss nog 30 aan de oostgrens





Code oranje /rood mogelijk nog voor ONO NL




Update 19.15u - Cel LeMans (France) rapid Grow



EC verwachting 




Voor Limburg Code ROOD






Update 9/6 17.15u MCS /MCC vorming

MCS= Mesoscale Convective System 
                       MCC:Mesoscale Convective Complexes



Abundant DMC activity is already ongoing in the morning hours. Most of this activity is likely elevated with risk for large hail in the environment of steep lapse rates. The first cluster is now situated over Belgium moving towards Netherlands. Second one is located over NW France with similar movement direction. As daytime heating continues ahead of these clusters with easterly to southeasterly moist surface flow (dewpoints between 18 and 20 °C), this activity may eventually become surface-based, especially at the eastern flank of the systems. That would rapidly increase chances for supercellular convection capable of very large hail and damaging wind gusts.

Actuele Radar van een MCS/MCC (France)



De koers van zulke systemen is erg moeilijk te bepalen - op WRF zie je vooral het westen midden in het complex - 
LET op : dit is nog niet zeker






Update 9/6 8u

KNMI: Een zuidelijke stroming met convectieve systemen is een garantie voor springende modeluitvoer en een veelvoud aan verschillende oplossingen. De situatie van vanmiddag en vanavond is in potentie een extreem weersituatie, met een aantal mitsen en maren.Harmonie berekent al een aantal runs windstoten die ruim boven het weeralarmcriterium uitkomen bij buien, in de laatste run circa 145 km/uur (een aantal runs terug zelfs 175 km/uur). Deze windstoten worden berekend op het buiencomplex dat aan het begin van de avond ergens boven (volgens Harmonie het zuidoosten en oosten van) Nederland aanwezig zou kunnen zijn. Naarmate ons land dieper in de warme lucht terechtkomt stijgen ook de MUCAPE-waarden, vanmiddag en vanavond richting 2000-4000 J/kg, in het oosten en zuidoosten mogelijk hoger. Effectieve schering vanmiddag en vanavond >40 kn bij convectie vanaf de grond (dan supercells), maar in andere gevallen 25-30 kn (multicell/MCS). Bij onweersbuien kans op veel neerslag en (grote) hagel. Onweerskansen worden in INDECS iets afgebouwd voor vanmiddag/vanavond, maar blijven significant. Harmonie geeft in de nieuwste run de piek in het aantal ontladingen vooral buiten de landsgrenzen en laat het aantal dan afnemen, maar 240/5 min blijft fors.Onder de onweerscomplexen daalt de temperatuur bijna 10 graden binnen korte tijd. 

De Hoogste Warning LVL voor Benelux 



LIfted komt tot mogelijk -12 






Update 8/6/ 20.45 MCS vorming in France (actueel)






An existing overnight mesoscale convective system will likely continue in some form into Germany. New convection is thought to initiate later during the afternoon over France. An issue for surface-based convection may be the mixing of dry air (see 00Z soundings) with the moist surface layer. There is also a lack of small and large scale forcing which can limit initiation. However, the few storms that initiate may quickly grow larger in an environment with large CAPE, strong vertical windshear, and strong cold pools, and travel large distances. The shear includes 15-25 m/s DLS and over 200 m²/s² of 0-3 km SREH. GFS storm-relative hodographs are large and circular over a large area, although not so much over northern Germany. Multicell clusters and supercells are likely, with the main threats of widespread severe wind gusts and large to very large hail. The gusts are extra supported by large delta-theta-e signifying steep lapse rates and mid level dry air entrainment enhancing cold downdrafts. Around 21Z low levels in the hodographs show a significant improvement in low level curvature in the Belgium/Netherlands area and a tornado would not be ruled out.

EN even de kaart voor de wolkentoppen morgen 16+km




Update 8/6 8.15u

KNMI: In de warme lucht hangt het er vanaf of je forcering hebt vanaf de grond of vanaf hoogte. In het eerste geval is je schering meer dan 40 kn, in het tweede geval zo'n 30 knopen of minder. Vandaag is de convectieve modus bij CAPE-waardes van 1000-2000 J/kg dan ook multicell, vaak ook lineair georganiseerd. Maandagmiddag stijgen de CAPE-waardes volgens Hirlam lokaal naar meer dan 4000 J/kg in het oosten en zuidoosten en dan is de modus "supercell". Dat laatste betekent dat de buien een lange levensduur hebben en er gedurende de gehele levensduur kans is op gevaarlijk weer (zeer zware windstoten, (grote) hagel, onweer en overvloedige neerslag), met name onder de updraft. Harmonie geeft die potentie ook al weer in het berekende aantal ontladingen en komt zowel voor komende nacht als maandagmiddag/avond dicht in de buurt van het criterium voor extreem weer. INDECS ziet ook de potentie en komt nu met absolute kansen van liefst 70-80% op meer dan 200 ontladingen per 5 minuten per SGG voor maandag 15-21Z.




Update 7/6/ 18.30

Actueel vormen zich onsweersbuien in West-vlaanderen



Deze gaan in de avond en nacht naar het noorden koersen



In de nacht nog een hoge CAPE waarde /Lage LIfted waarde




Update 7/6 10.15u - LVL 1





Models agree on moderate to strong vertical wind shear, with DLS ranging from 15 (Netherlands) to 30 m/s (S France). However, shear vector should be parallel to the boundary, favouring storm clustering along the front. Regarding initiation, in the afternoon hours NW France and BENELUX will have higher odds of seeing a storm while towards the evening, some storms should initiate also over S and Central France. Again, much of this may also depend on the morning convection and leftover outflow boundaries. In scenario with much uncertainities, a broad Level 1 is introduced for the risk of well-organised DMC - multi or supercells capable of large hail and severe wind gusts.


In het ZW zien we al de voorbode van onweerssignalen



KNMI: Vanmiddag wordt het front boven Engeland en het westen van Frankrijk verwacht. Voor dit front uit is boven de Golf van Biskaje een vore van lagedruk ontstaan. Deze vore ligt vannacht boven het westen van Frankrijk en bereikt aan het begin van de middag het zuidwesten van ons land. Vanavond trekt de vore verder noordoostwaarts en verlaat rond middernacht het noordoosten. Aan het einde de middag en in de avond kans op een onweersbui. Dat moet dan in of nabij de vore gebeuren. Vlak voor de vore de hoogste temperaturen, maar de temps geven aan dat het twijfelachtig is of convectie vanaf de grond kan ontstaan. De CIN is dan ook nog vrij groot. De vore (convergentie onderin) kan dan echter net die extra lift geven waardoor de convectie wel kan ontstaan. De CIN neemt dan ook fors af. Indien het tot een bui komt dan hebben we op dat moment te maken met CAPE-waardes van ruim 1000-2000 J/Kg en een effectieve schering van zo'n 30 kn. De meest waarschijnlijke convectiemodus is dan multicell. Als er onweersbuien ontstaan, dan is de kans op veel ontladingen meteen groot. INDECS geeft nu een conditionele kans van circa 60% op meer dan 200 ontladingen per 5 minuten. Nu echter weer in het westen. Het blijft verder verstandig om in deze situatie met mogelijke convectie de diverse modeluitvoer van de neerslag slechts indicatief te gebruiken. We zien dan ook van model tot model en van run tot run grote verschillen in de uitvoer. Dat geldt overigens niet alleen voor vanmiddag maar ook voor de nacht naar zondag.





Update 6/6 7.45u



KNMI:  Een frontale zone behorende bij een lagedrukgebied boven de oceaan ligt zaterdagavond tegen het zuidwesten van de FIR. Er vooruit ligt een convergentielijn die zaterdagavond over het westen van het land trekt.Zaterdagavond in het zuidwesten en westen kleine kans op een (onweers)bui met hagel. Harmonie geeft onweersignaal, INDECS blijft nog achter. Schering (0-6 km) 40-50, toenemend naar 50-60kn.





Hoewel nog even wachten is wil ik de kaarten voor maandag laten zien : EXTREEM






Update 5/6 22.30

De kaarten blijven met waardes voor veel energie ; eerst zaterdag maar eens onder de loep nemen

Overdag ligt de temp op de meeste plaatsen boven de 25 graden -een enkele plaats kan tropische waarden halen 
Van zaterdag op zondag lijkt er een bui te kunnen komen








Mijn eerste inschatting voor de warmte is dat deze nu nog onbekend is of deze het meeste over Duitsland komt dan wel ook een groot gedeelte van Nederland - mogelijk zien we later in de volgende week nog veel hogere temps (prognose by EC)



Situatie maandagavond 9 juni 2014





Vandaag had Job.Vandervelden  (  https://www.facebook.com/job.vandervelden.9?fref=ts ) al mooie structuren in Nijmegen




zondag 1 juni 2014

Tendens Zomer 2014 - meer Onweersachtig

Tendens Zomer 2014 - meer Onweersachtig door de luchtstromingen
Geen ZW-NO maar ZO-NW richting!



Beste weervrienden en lezers van de blog; de ontwikkelingen in afgelopen weken laten zien hoe de komende tijd er mogelijk in de zomer eruit gaan zien - door een een sterk Hoog nabij Rusland en een Atl.oceaan Laag  liggen we in de Benelux frequenter in een ZZO stroming (meer warmte toevoer) - de botsing als het ware tussen die luchtsoorten zorgt voor een verhoogde onweerskans (zwaarder) - de warmte zit hem regelmatig in het ONO van Europa ( met nieuwe extremen) tot gevolg





Plaatje 1: drukverdeling 



Plaatje 2 de 850 HPa lijnen - vaker in de 15 graden luchtsoort (25-30 graden)


Plaatje 3: Hogere CAPE/Lifted waardes waardoor kans op zwaarder onweer