Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zondag 19 juni 2016

Weeralarm Nederland

Werkt het weeralarm wel met de kleurcodes?

Let op : dit is puur een idee erover en geen aanval naar wie dan maar ook die zich al zoveel inzet voor dit onderwerp in Nederland



Actuele code organisaties binnen  Nederland


en 



Dit onderwerp is wat je zou kunnen noemen soms met de hoogste kleurcode aan te duiden namelijk code rood en dit omdat er geen goede duidelijkheid soms wordt afgegeven o.a. door de waarneming dan wel bezetting / beoordeling erop.


Tja dan heb je wel een punt als dat inderdaad zo is en als eigen waarnemer van het weer kan ik erin meegaan dat dit vaak gebeurt ook in andere provincies als het gaat om een kleurcode voor een bijbehorende weer-situatie.
Het is ook niet om te zeggen dat een eventuele kleurcode niet zou kunnen worden afgegeven maar meer is het de waarneming bij de actualiteit van het weer op een bepaalde plaats.
Of zoiets nu onzin is of niet het is wel zo dat er zeker momenten zijn dat je een waarschuwing afgeeft omdat het klimaat grilliger wordt.Ook wil je niet ergens zijn waar er dan toch iets gebeurd met gevaarlijke gevolgen door (plotselinge) storm of bliksem (denk aan open gebieden op het water of aan land met vrij spel voor de weer-elementen)

Er is zeker een goede reden om kleurcodes te gebruiken; alleen hoe werkt dat op de maatschappij?

Dat is nu juist het moeilijke in dit omdat niet iedereen hetzelfde denkt bij kleurcodes: de 1 blijft thuis bij code geel en last alle activiteiten dan af (paniek) en de ander rijdt of is op straat bij code rood en blijft gewoon alles doen. 
De echte werking van codes lijkt alleen invloed te hebben als de (verwachte) actuele situatie dan ook echt van toepassing is op die code (dus door lokale waarneming)

Dan kan je inderdaad aan de kust mooi weer hebben en aan de oostgrens flinke onweersbuien zoals we dat afgelopen tijd hebben gezien bij ons. Dit zou je kunnen aanscherpen als het gaat om codes door een meer lokale waarneming.
Een netwerk van bepaalde organisaties of een geselecteerde en serieuze groep weer-kenners mogelijk stormchasers zouden hierbij kunnen meewerken aan zo'n waarneming (denk eens mee als je dat leuk vindt) 

Nogmaals het idee van codes werkt wel maar er moet lijkt me een meer intensievere actuele dataverwerking zijn om ook de juiste code te geven met de daarbij horende of een te verwachten weer-situatie.

Ik wil het onderwerp nog wel een keer vervolgen maar als er ideeën zijn stuur maar een mail naar dnnsdebruin@gmail.com of reageer op deze blog