Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 6 juli 2013

Zon,Zee en UV straling

Zon,Zee en UV straling 



Bron Foto: http://www.gelderlander.nl/

Op naar het Strand - insmeren - en liggen dan wel zwemmen.......maar daarbij kijken we niet direct naar de invloed van zon en water op onze huid

Wat hebben zon/water voor invloed?
De zonkracht is het felst... in de maanden juni en juli tussen 11 en 15 uur omdat de zon dan het hoogst aan de hemel staat. Daarnaast spelen de bewolking en de dikte van de ozonlaag een rol bij de mate van zonkracht. De dikte van de ozonlaag kan van dag tot dag veranderen. In mindere mate is ook het aantal stofdeeltjes in de lucht van invloed.

Water? 
Op het water en aan zee verbrand je sneller... Dat komt niet door het water, maar door het vrije zicht op de lucht om je heen. UV-straling komt namelijk niet alleen direct van de zon, maar wordt ook weerkaatst door de blauwe lucht en de (witte) wolken.

En de UV straling.....
Naast het zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
De hoeveelheid UV-zonlicht die de aarde bereikt hangt vooral af van de zonshoogte. 's Zomers, als de zon veel hoger staat dan 's winters, is het UV-licht zeker tien keer zo sterk. In de zomer bereikt de zon het hoogste punt om ongeveer half twee 's middags. Gemiddeld is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het grootst.

Zonkracht in schaal 0-8  :     Zonkracht Zaterdag/Zondag



vrijdag 5 juli 2013

Nederland in de ZON


Nederland in de ZON
Mooi Hogedruk-weer




Na lange tijd kunnen we de zon weer goed zien - het zal de komende dagen dan ook mooi weer zijn (met evt ochtendmist ) waarbij in het binnenland 22-24 graden - aan de kust 15-17 graden en mogelijk op woe/doe een tussentijdse (kleine) tempdaling en regenachtig met een nieuwe opbouw van Hogedruk erna (mogelijk betere positie met een ONO stroming)

Temp Woensdag




Hogedruk blijft een grote invloed houden op ons weer maar door de ligging ontstaat (ten W van UK)  er een wat meer een Noordelijke stroming in de nieuwe week waar de kust het meeste last van krijgt (koud -zeewater 14-16 graden)


Meer ONO stroming



Weekend-Weerbericht

Weekend-Weerbericht van 6/7 Juli 2013
Prachtig Zomers

Update voor 7/7

Aan de kust in de loop van de middag meer zeewind 


-------------------------------------------------------------------------------
Ons land krijgt dit weekend een Hoog in de nabijheid (kern boven 1030Hpa) welke door zijn  ligging geen zuidelijke luchtstroming geeft maar een NO-N - nu is dat voor het binnenland voor de zomerse warmte niet een direct probleem maar voor aan de kust meer - op zondag komt de wind meer uit noordelijke richting
Wel dus zomers maar geen warmte stuwing vanuit Zuid-Europa 



Zaterdag 6 Juli : droog - 20/24 graden (direct aan de Westelijke kust  16-18/19 graden - Wadden 15/16 graden)






Zondag 7 Juli : droog - veel zon (onbewolkt) - 22/25 graden (aan de kust frisser door meer wind 5/6 BFT )






donderdag 4 juli 2013

Zee-Wind

Wat is Zee-wind?



KNMI: Op een zonnige warme dag met in het algemeen weinig wind kan er vlak aan zee plotseling een zeewind opsteken, die daar een enorme afkoeling veroorzaakt. Dit verschijnsel doet zich voor wanneer de temperatuur landinwaarts sterk oploopt. Water wordt niet zo snel warmer, waardoor het temperatuurverschil tussen het land en het zeewater groot wordt.
In het overgangsgebied van de koude zee naar het warme land ontstaan dan kleine luchtdrukverschillen, waardoor de wind van zee gaat waaien. Daarmee stroomt veel koudere en vochtige lucht binnen waarin mist kan voorkomen. De onder deze omstandigheden van zee aangevoerde mist wordt ook wel zeemist of zeevlam genoemd.
Het invallen van zeewind gebeurt meestal pas in de loop van de middag, wanneer de temperatuur boven land voldoende is opgelopen. In de avond valt de wind weer weg, tenzij het weer totaal is omgeslagen. De zeewind kan onder bepaalde omstandigheden soms ver landinwaarts doordringen tot zelfs voorbij het midden van het land.

Wanneer er een sterke aflandige wind staat (uit oostelijke richtingen) kan de zeelucht niet landinwaarts komen en kan het ook aan het strand warm blijven.




Zondag: 25 graden

Prachtig Weekend : Zondag op veel plaatsen naar 25 graden
Wel meer wind te verwachten uit NNO


KNMI: In de loop van de periode bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden en vrijdagavond vormt zich een apart centrum boven de centrale Noordzee. 


De weersverbetering zet goed door en we krijgen een paar erg mooie dagen - droog zal het zo goed als zeker blijven - en de zon schijnt flink (alleen aan de kust kunnen zich wolken vormen als gevolg van opwarming land) 


5 a mss 6 BFT (windstoten)


EC Pluim 




woensdag 3 juli 2013

SummerTime

SummerTime vanaf 4 Juli


Het te koude patroon waar we tot aan eind Juni mee te maken hebben gehad komt nu eerst tot stilstand - er ontstaat een Noordzee blokkade waardoor de stromingen om dit systeem het sterkste worden
Zo'n blokkade kan zich langere tijd handhaven en ervoor zorgen dat het in dit geval lange tijd droog blijft en zomers warm (toch blijft de exacte ligging van het Hoog wel een aandachtspunt)



De tendens na het weekend blijft eerst goed waardoor we dan ook nog kunnen genieten van deze bijzondere periode in een tot nu toe te koud jaar 2013








Voorproefje

Voorproefje a.s Weekend 



De weersverbetering zet dan na vandaag ook echt in en kunnen we een periode (laatste prognose GFS kaarten t/m volgende week woensdag) van aangenaam weer te verwachten - 

23-27 graden is haalbaar (NW incl Wadden is het minst warm)

Wind staat er bijna niet (richting is NO-N) - mss een kleine 5 zondagmiddag aan de Zeeuwse kust


KNMI : Zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen in het binnenland op gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar voor, de meeste in het zuidoosten. Aan de kust worden gewoonlijk 5 à 10 zomerse dagen gehaald, maar in warme zomers kan dat aantal ook daar tot 20 of 30 dagen en plaatselijk nog meer oplopen. Zo telde Vlissingen in 1947 in totaal 38 zomerse dagen. Het KNMI in De Bilt kwam in 1947 op 64 zomerse dagen (waarvan 46 in de drie zomermaanden), de grootste aantallen sinds dit in 1849 is bijgehouden. Maastricht telde in 1947 maar liefst 80 zomerse dagen.
Het zuiden van ons land profiteert het meest van zomerse warmte. Zo zien Brabanders en Limburgers de thermometer in bijzonder warme zomers alleen al in de drie zomermaanden op meer dan 45 dagen tot boven de 25 graden oplopen. Recordmaanden waren hier juli 2006 met 27 zomerse dagen en zomertopper van de 20e eeuw is juli 1994 toen 26 zomerse dagen zijn geboekt. Augustus 1947 deed nauwelijks onder voor dat record met plaatselijk 25 zomerse dagen. Vorig jaar telde de meteorologische zomer maar zeven zomerse dagen, waarvan vier in juni en drie in augustus. In de zeer koele juli 2011 kwam de temperatuur dus op geen enkele dag boven de zomerse grens.

Bron: http://www.knmi.nl/cms/content/24980/zomerse_dagen





1500m Kaart 


MvG Dennis de Bruin , Internetweerman Oosterwolde FRL

dinsdag 2 juli 2013

Juli 2013 -> zomer-Maand of

Juli 2013 -> zomer-Maand of zomer-Week en back to....?

EC PLUIM 5/7/2013- 
Klassieke ZOMER-OPBOUW zit er mss in (maar eerst weer dipje)



Voor de eerst komende dagen (na morgen) lijkt er geen vuiltje aan de lucht: prima weer (23-25 graden ) met zon en droog - tot ver over het weekend heen - 



Het Hoog voelt zich prima net ten Noorden van ons land waardoor er niet teveel wind staat (uit NNO richtingen)




Klassieke ZOMER-OPBOUW zit er mss in (maar eerst weer dipje)



Prognose 2e helft Juli






maandag 1 juli 2013

Hogedrukgebied (zomers)

HOGEDRUKGEBIED


De exacte positie van het Azorenhoog kan voor het weer in Europa van groot belang zijn. Een uitloper van het hogedrukgebied richting West-Europa zorgt daar vaak voor standvastiger weer.
Nu zien we dat proces vanaf a.s Donderdag ontwikkelen waarbij dus een uitloper doorschuift naar zuidelijk Scandinavië

Nu is het dan wel spannend hoe de ligging en de daarmee bepaalde windrichting wordt: bij ONO warmer ; bij NNW koelere zee-invloed (positie Kern) 
Aan de noordelijke kust (Wadden) kan de temp (flink) achterblijven - hoe lang het Hoog zich weet te handhaven zal later in week duidelijker gaan worden


Windrichting om Hoog



Doorbraak Azoren-Hoog

Doorbraak Azoren-Hoog op programma -Zomers



EC Update 1/7 1500m temps 




Eindelijk na een hele lange tijd komt het AzorenHoog in beweging en gaat schuiven richting West-Europa - het weer wordt minder koud en gaat vaker tussen 20-23/24 liggen - de eerste signalen komen vanaf a.s Donderdagavond  - aandachtspunt blijft (nog) wel de positie Kern Hoog  (erg bepalend voor de windrichting)




KNMI: In het weekeinde geven vrijwel alle leden een duidelijk overgang naar hogedrukweer. Zwaartepunt van het hoog ligt in eerste instantie boven de Noordzee, later volgende week zien we in een meerderheid het zwaartepunt verplaatsen naar de omgeving van Ierland, maar wel met een uitloper tot boven onze omgeving. Eventuele advectie vanaf de Noordzee is dan niet al te sterk.


Tabel Kans Zomer-Weer ( by Zomerplaza.nl)





Van direct erg warm is nog niet te spreken - nieuwe ontwikkelingen vanaf het a.s weekend moeten daar meer duidelijkheid in gaan brengen of er een warmte-periode voor ons ligt


zondag 30 juni 2013

Mooie Zomer(se)kansen

Mooie Zomer(se)kansen na a.s Donderdag




De ontwikkelingen voor een warmere/zomerse periode groeien - bepalend is wel welke windrichting er boven de Benelux komt te staan maar met een Hogedruk ten NNO van ons is de aanvoer vanaf zee minder maar het blijft spannend ivm de exacte positie




2013- zonder Zomer?

2013 Het Jaar waarin de Zomer ons land niet aandoet/deed......
of worden we compleet verrast?



UPDATE EC 30/6 0H - zomertrendontwikkeling



PLUIM EC (25 graden komt weer in de grafiek)



Al lange tijd (6 maanden) bevinden de temperaturen zich op een niveau welke onder de maandgemiddelden liggen - sinds Jan 2013- is er dan geen enkele doorbraak in zicht en blijven we maar het te koud houden zodat we zo weer een nieuwe "winter" ingaan zonder enige zomer te hebben gehad? 

Zelfs vanochtend (30/6) was de temp op 10cm 0,0 graden 



Straalstroom-Ligging: de ligging bepaalt of we koude dan wel warme luchtsoorten nabij West-Europa krijgen - zoals nu is te koud dus (zeewater-luchtstroming)


Toch zijn er kleine signalen dat er een verandering inzit - deze gaan traag - maar a.s weekend bv zouden we daar iets van kunnen gaan merken >25 graden (bij juiste positie Hoog in onze omgeving: dat zou dan ten NNO van ons land moeten zijn )



Voor de echte weer-fans/liefhebber is er altijd wel iets moois over het gebied Weer te bekijken ; MvG Dennis