Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

maandag 7 juli 2014

Extra bericht voor 8/7/14

Extra bericht voor Dinsdag 8/7/2014
10-20-30-40-50 mm of meer ....


Update 8/7 7.15u

KNMI: Aan de westflank van het retrograde laag komt een stevig windveld te staan, de koers en de timing verschilt per model, wat dit betreft houden we voorlopig Hirlam aan. Vanmiddag komt van het noordoosten uit geleidelijk de 6 Bft er in, in de avond in het waddengebied 7 Bft, in de nacht naar woensdag ook langs de westkust. Wat verder op de Noordzee laten Hirlam en Harmonie de mogelijkheid van een 8 Bft zien.
Toch blijft in dit soort situaties waakzaamheid geboden, neerslagmaxima kunnen zomaar 50-100 km verschuiven.
Verder vandaag en morgen van tijd tot tijd stratiforme neerslag. Over de timing en positionering is nu iets meer detail te geven t.o.v. de voorgaande run, modellen lopen nu minder uiteen. Vandaag in het gehele land stratiforme neerslag, vanochtend eerst in de zuidelijke helft en in het westen van het land, late vanochtend en vanmiddag ook elders. Wat opvalt is het intensieve neerslaggebied dat richting het noordwesten van Duitsland trekt en deels over Groningen trekt, alle modellen laten dit wel in min of meerdere mate zien.


Koers is ZZO-NNW



Estofex LVL 1 voor het NO



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KNMI : De windtoename morgenmiddag in het noordelijk kustgebied, in ieder geval tot NNW-6 tot 7 Bft en kans op windstoten tot 41 kn. Als je HiRLAM volgt laat in de avond noord van de Wadden een NNW-8 Bft en windstoten tot zeker 45 kn.


Voor de komende nacht en morgen is er iets waar speciale aandacht voor is:  een retrograde situatie
Wat betekent dat? Doordat de stroming verandert van WZW naar ZZO zien we een front weer terugkomen nadat het gisteren over NL was gekoerst: Oorzaak een Laagje welke zich ten OZO van NL nestelt. Een onweerskans is niet volledig uit te sluiten


KNMI: Onzekerheden zitten hem vooral in het weer morgen. Het retrograde front met bijbehorende neerslag wordt door de modellen wel beschreven, maar de landelijke verdeling fluctueert per run en per model. Dit is wel typisch een geval van opglijding van warme lucht op hoogte over koude lucht in de onderste laag. Een dergelijke situatie heeft het potentieel voor veel neerslag te zorgen.


WRF-verwachting



GFS verwachting 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten