Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 6 juli 2013

Zon,Zee en UV straling

Zon,Zee en UV straling 



Bron Foto: http://www.gelderlander.nl/

Op naar het Strand - insmeren - en liggen dan wel zwemmen.......maar daarbij kijken we niet direct naar de invloed van zon en water op onze huid

Wat hebben zon/water voor invloed?
De zonkracht is het felst... in de maanden juni en juli tussen 11 en 15 uur omdat de zon dan het hoogst aan de hemel staat. Daarnaast spelen de bewolking en de dikte van de ozonlaag een rol bij de mate van zonkracht. De dikte van de ozonlaag kan van dag tot dag veranderen. In mindere mate is ook het aantal stofdeeltjes in de lucht van invloed.

Water? 
Op het water en aan zee verbrand je sneller... Dat komt niet door het water, maar door het vrije zicht op de lucht om je heen. UV-straling komt namelijk niet alleen direct van de zon, maar wordt ook weerkaatst door de blauwe lucht en de (witte) wolken.

En de UV straling.....
Naast het zichtbare licht straalt de zon ook ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
De hoeveelheid UV-zonlicht die de aarde bereikt hangt vooral af van de zonshoogte. 's Zomers, als de zon veel hoger staat dan 's winters, is het UV-licht zeker tien keer zo sterk. In de zomer bereikt de zon het hoogste punt om ongeveer half twee 's middags. Gemiddeld is dan de hoeveelheid UV-zonlicht het grootst.

Zonkracht in schaal 0-8  :     Zonkracht Zaterdag/Zondag



Geen opmerkingen:

Een reactie posten