Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 9 maart 2013

Winter-Weekend: toenemende Sneeuw-kansen (mss ijzel voor NoordOosten)

Dat het Weer een complexe materie is mag duidelijk zijn - weermodellen hebben vaak moeite om in winter-situaties een goede prognose te doen als het gaat om een koers van een Lagedrukgebied / de neerslag-soort en waar het precies valt  (dit kan snel veranderen en is vaak op het laatste moment duidelijk) -daarom is in zulke situaties goede monitoring echt van belang

De koudere sector zit aan de noordkant van het Laag (wind-stroming is daar oostelijk) en de koude lucht is in Noord-Duitsland (daar komt al sneeuw voor)

Huidige Positie van het Laag:



Actuele Temperatuur


De GevoelsTemp




De echt koude lucht komt er zondag in vanuit het Noorden






De verwachting voor dit Weekend van het KNMI:

Het lagedrukgebied trekt vandaag via Noord-Brabant richting Gelderland en verlaat vanavond het land bij de Achterhoek/Twente. Morgen overdag trekt het laag over het midden van Duitsland oostwaarts richting Tsjechiƫ. Op de westflank van dit laag ruimt de stroming naar noordoost en stroomt de koudere lucht verder zuidwaarts over het land uit.

NESO komt vanochtend met een ijzelsignaal voor het noordoosten van het land. Of dit in de ochtend al realistisch is is nog maar de vraag. De smeltlaag is in eerste instantie veel dikker en warmer dan de koude laag daaronder, pas in de middag begint deze verhouding andersom te worden en kan de neerslag inderdaad als onderkoelde regen vallen. Bovendien zijn zowel de T2m en de wegdektemperaturen nog te hoog voor problemen te kunnen zorgen. De vraag is echter hoe groot het smeltend vermogen van het grondoppervlak uiteindelijk is als er vanmiddag voortdurend onderkoelde regen op valt. Dit houdt dus de mogelijkheid open dat het ook aan het oppervlak leidt tot IJZEL vorming. Als uiteindelijk het laag naar Duitsland trekt zien we de neerslag in de tweede helft van de middag overgaan in sneeuw door de instroom van koudere bovenlucht. Dit levert in het noordoosten dan zo'n 5 cm sneeuw op tot aan zondagochtend. Elders in het land vallen enkele cm's sneeuw, of alles daarvan blijft liggen is zeer de vraag door de hogere grondtemperaturen, de eerste sneeuw zal waarschijnlijk nog wegsmelten. De frontale sneeuw zal in de loop van zondagmiddag naar het zuidoosten wegtrekken, Harmonie laat de sneeuw een uur of 4 later naar het zuiden bewegen en het land verlaten. In het noordelijk kustgebied zien we tegelijkertijd enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee binnendrijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten