Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

woensdag 27 februari 2013

De Lange Termijn - waarom dit wel of niet bijdraagt tot een weerverwachting?



Wat is het toch "uitdagend" om als weerman/vrouw een uitspraak te doen aangaande het weer over >5-7 dgn
Het is iets wat heel vaak gebeurt - maar werkt zoiets wel echt bij het Weer?

KNMI:
De computer berekent het mondiale weer voor vijf tot tien dagen vooruit. Voor het gebruik en de interpretatie van die gegevens is de vlindertheorie van de Amerikaanse meteoroloog Lorenz van groot belang. Het klapwieken van een vlinder in het Amazonegebied kan er bij wijze van spreken voor zorgen dat een depressie ontstaat die twee dagen later in ons land voor regen en wind zorgt. Een kleine verstoring kan enorme gevolgen hebben voor het weer in de komende dagen en is dus van belang voor de weersverwachtingen.

Het Europees Weercentrum ECMWF en het KNMI hebben een speciale methode ontwikkeld die zulke verstoringen incalculeert, de ensemblemethode. De computer produceert voor elk van de komende tien dagen tientallen weerkaartjes ter grootte van een flinke postzegel, die de mogelijke weersituatie aangeven. De uitkomsten worden op verschillende manieren gepresenteerd, niet alleen in weerkaartjes en grafiekjes maar ook in de vorm van de zogenaamde pluim. De meteoroloog kan op basis daarvan een trendverwachting maken voor de komende tien dagen.

De onderstaande kaarten laten 2 modellen zien :10 en 15 DGN
De conclusie voor deze situatie van het KNMI is :


Samenvatting EPS-periode:
Ongeveer 60% kans op een overgang naar een weertype met af en toe regen
en temperaturen rond of enkele graden boven normaal. Ongeveer 40% kans
op een overwegend droog weertype met temperaturen die meestal onder
normaal liggen.

Het EPS bestaat uit 52 leden (members).Het belangrijkste lid van het gezelschap is de operationele ECMWF-verwachting, afgekort als de oper. Op het diagram is dat de rode lijn. De oper is gebaseerd op een rekenmodel met een hoge resolutie (roosterpuntafstand 25 kilometer). Vervolgens wordt de berekening 51 keer herhaald met een model dat een lagere resolutie heeft: roosterpuntafstand 50 kilometer. Men doet dat om rekentijd te besparen. De eerste herhaling gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de ‘run’ die de oper opleverde. Men noemt dit de control-run, in het diagram zichtbaar als de blauwe lijn. Met de control-run kan men het effect van de verlaagde resolutie bekijken (rood versus blauw).




Recente PLUIM (10DGN):


Recente PLUIM (15DGN)



 Bron: KNMI.nl

Maar komt het dan ook werkelijk uit? 

Eigenlijk kun je alleen een langere tijd "vooruitzien" bij echte blokkades in het weer - het weer zit dan op slot -met of warm/koud/droog/regenachtig weer voor meer dan 5-7 dgn ; echter normaal gesproken is het weer te dynamisch om dus veel langer dan 3-5 dgn vooruit te zien ; bij meer dagen neemt de onzekerheid van de verwachting heel snel toe

Maar: het blijft wel LEUK :)

Gr Dennis de Bruin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten