Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

dinsdag 6 augustus 2013

Complex Laag voor Nederland

Complex Laag voor Nederland morgen - 
mm's regen zeer mogelijk
------------------------------------------------------------------------------
Update 17.15u Radar Beeld Europa

We zien  een groot regengebied over NL - vanavond kan er in het oosten nog wel de nodige regen nog bijkomen (onweersbuien mogelijk) 

KNMI: KOUW komt langs het zuidoosten met kansen van 60-80%, derhalve waarschuwingen voor de oostelijke provincies. De relevante progtemps laten een mate van onstabiliteit zien die redelijk hoog reikt, maar om op gang te komen moet het wel warmer dan 19 a 20 graden worden en dat is nog maar de vraag. -> actueel ligt de temperatuur tegen de 19 in Limburg





-------------------------------------------------------------------------------

Update 15u


KNMI: De koers van het laag zit niet helemaal goed in de modellen. EC heeft slechts een trog, Hirlam projecteert het laag te ver naar het oosten, Harmonie lijkt actueel het meest op de werkelijkheid. Ook wat de neerslag van bijbehorend front betreft, zijn er erg grote verschillen. EC laat de meeste neerslag (10-20 mm) over het oosten vallen, Hirlam ook (20-40 mm en kleine spots met 40-70 mm), Harmonie richt zich meer op het westen en geeft in een strook van EHWO-EHLW 20-40 mm opgeteld. Om deze waardes te bereiken moet er nog het nodige gebeuren, de actuele waarnemingen en de radarbeelden geven nog geen aanleiding om hieraan gevolg te geven.








Update 11.30 Actuele situatie Laag


Op dit moment ligt het Laag met Kern 1007/1008 Hpa net ten zuiden van Luxemburg - in de oostelijke helft vandaag een warmere sector op hoogte - daar dan kans op buiige neerslag -dus meer MM's mogelijk





--------------------------------------------------------------------------------
Update 7.45u





Estofex LVL1 ; (N)-Oostgrens LVL2


A level 2 was issued across north and northwest Germany for tornadoes, large hail, severe wind gusts and excessive precipitation.
A level 1 was issued for an area surrounding the level 2 areas including east Spain, south and east France, the Benelux countries

A wave is in the front is expected to evolve with an area of low pressure developing over France and moving northward into the Benelux countries.

NWP guidance suggests that abundant partly convective precipitation will persist to the north and west of the surface low. This may lead to flash flooding in some locations across the Benelux countries,A warm front is expected to stretch eastward from the low pressure system's core. Near this front relatively high amounts of moisture should be available wih 18-20 C dew point temperatures liekly in place.
In combination with the relatively steep lapse rates, 1000-2500 J/kg of MLCAPE forecast to develop there during the day. Near the surface low, CAPE values will probably be somewhat lower though.Near and especially to the north of the warm front, a strongly sheared and helical flow should be in place. We expect scattered to widespread storms will develop during the day. With about 20 m/s of deep-layer shear, a few supercells are expected, yielding a risk of large hail and severe winds.Storms developing in the helical flow near and to the north of the warm front, where cloud bases should be low, can produce a few tornadoes. The greatest risk of this happening will be across northwestern Germany. 




KNMI


We gaan voorlopig uit van cumulatieve hoeveelheden van 10-30 mm, met name voor het oosten van het land. Zeker in geval van verscholen convectieve neerslag zijn lokale uitschieters richting de 50 mm natuurlijk mogelijk. Minste hoeveelheid neerslag in het westen, maar ook hier nog steeds kans op 5-10 mm. De kans op onweer is zeker langs de oostgrens aanwezig, KOUW komt langs de oostgrens met kansen van rond 70%, derhalve waarschuwingen voor de oostelijke provincies. Zwaar onweer is niet aan de orde, kansen op groter aantal ontladingen is zeer klein.




--------------------------------------------------------------------------------


UPDATE 22.15u 6/8/2013


KNMI: In de loop van de ochtend gaat het van het zuiden uit ook regenen. Met name in de oostelijke helft van het land kan er lokaal veel regen vallen. Hoeveelheden van 30 tot 50 mm over de gehele dag zijn goed mogelijk. Bij de regen kan in het oosten van het land ook onweer voorkomen. Verder is er kans op windstoten. In de loop van de avond trekt de regen over het noorden van het land weg.


De track van het genoemde laagje is in deze Hirlam run een stuk westelijker geworden, dat is meer in lijn met de ECHR06. Al is Hirlam wel wat westelijker en iets dieper met de kerndruk. Harmonie is wat trager met de noordnoordoost verplaatsing van het laag en meer op de track van ECHR06. Gevolg is dat de neerslag in deze nieuwe Hirlam rum meer in lijn is gekomen met ECHR00 en ECHR06 dat geeft hoop. Hirlam is de meest extreme oplossing qua hoeveelheid, in de oostelijke helft tussen 06.00 en 2100 UTC maar liefs 50-75 mm regen. ECHR06 ongeveer dezelfde positie qua neerslagmaximum maar dan niet meer dan 10-40 mm. Harmonie komt met een ongeveer gelijke sommatie als ECHR06 maar een fractie oostelijker. Voorlopig gaan we uit van het Hirlam track scenario van het laag, maar dan wel met een wat meer gereduceerde hoeveelheid neerslag. PEPS en Glameps geven geen erg hoge kansen op grote neerslaghoeveelheden of intensiteiten. De 30 mm/uur intensiteit voor code geel of de 75 mm/24 uur cumulatief wordt in deze ensembles nergens gehaald. Alleen op basis van Hirlam komen we lokaal in de buurt van een Oranje neerslagcriterium. 

CANADEES MODEL : iets meer westelijker 






Bron Foto: omroepzeeland.nl


KNMI: Een golvend koufront loopt van het noordoosten van Duitsland richting het zuidwesten van Frankrijk. Een van de golven in dit front trekt vanmiddag zuidoost langs. Een hoogtetrog van IJsland richting het Iberisch Schiereiland zwaait langzaam oostwaarts, waardoor een nieuwe golf wordt aangeslagen en boven Frankrijk een laag uitdiept. Dit laag trekt morgen overdag tezamen met de golf naar het noordoosten.Morgenochtend van het zuiden uit perioden met regen. Meeste regen in het oosten (hier reĆ«le kans op 20-30 mm op basis van ECEPS), minste in het westen. Koers van het laag heeft direct invloed op verwachtte neerslag. Criteria voor extreem weer (>75 mm in SGG) wordt niet benaderd.

Een extra werking/voeding  in deze is de koers van dit Laag - we zien aan de westkant ervan koelere lucht aan de achterkant van het Laag via ZW NL binnenstromen en tegelijkertijd aan de voorkant een warmte-bron uit W- Duitsland  

Ik zou het LVL1 waardig vinden - mogelijk nog late UPDATE 



Het Engelse weermodel ziet het Laag langs de oostgrens NNO-waarts gaan waarbij veel regen in het oostelijk deel valt (uiteindelijk 20-40mm is mogelijk) . Daarentegen ziet het Canadese weermodel dat na deze  regenstoring en 2e erachteraan nog zit.Het Amerikaanse model voorziet veel regen in het westen van Nederland





Geen opmerkingen:

Een reactie posten