Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

donderdag 4 april 2013

De Onweersbui

De Onweersbui - wat een kracht en schouwspel



KNMI: Het ontstaan van onweer heeft te maken met de sterk stijgende en dalende luchtstromingen in grote buienwolken en de elektrische geladenheid van  aarde en atmosfeer. Door de sterke luchtstromingen kunnen in de wolk concentraties van elektrische ladingen ontstaan. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar met snelheden van maximaal 100 kilometer per uur. Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolk en andere wolken of tussen de wolk en de aarde wat leidt tot bliksem en donder.  


Bron: https://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/onweer-alg

Wat zijn enkele getallen? http://www.bliksem.nl/themabladen/thema_wist-u-dat.pdf

De zwaarste onweersbuien kunnen gaan uitgroeien tot een MCS : Mesoscale Convective System
De weersituaties waarin MCS’s kunnen optreden: Een daarvan staat bekend als de Spaanse pluim. In deze weersituatie ligt er een koufront tegen de westkusten van Schotland, Wales, Bretagne en Spanje. Voor dit front uit bevindt zich een ‘pluim’ van warme vochtige lucht, die zich uitstrekt vanaf de Sahara of Spanje tot aan Oost-Engeland of Nederland. Onweersstoringen die daarin boven Spanje of Zuid- Frankrijk ontstaan, kunnen worden meegevoerd naar onze omgeving en hier uitermate actief zijn.







MvG Dennis de Bruin, Internet-Weerman Oosterwolde FRL


Geen opmerkingen:

Een reactie posten