Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

maandag 12 augustus 2013

De werking van > 40 graden verschil

De werking van > 40 graden verschil in de atmosfeer


Foto made by Remco@ReFa (Ijsselmeer-gebied) -Markermeer

Tijdens de buien die er ontstaan zien we dan dit (regelmatig) voorkomen: "uitzakkingen" (tuba's) die als ze het water raken tot waterhoos(jes) worden en vaak zijn er bij deze buien onweer-meldingen. Voor de fotoliefhebbers zijn dit prachtige dagen om zoiets dan ook vast te leggen - dus morgen weer een goede kans op Tuba's :

Een Cumulonimbus tuba is een bijzondere wolkenvorm aan de basis van een buienwolk (cumulonimbus). Aan de wolkenbasis hangt een uitzakking in de vorm van een trechter of puntzak, waaruit soms een windhoos of tornado kan ontwikkelen. Een tuba vormt dus slechts een klein deel van de imposante cumulonimbus wolk. Een goed ontwikkelde tuba laat vaak een sterk rollende beweging van de delen onderaan de wolk zien. Ook aan weerskanten van een tuba zijn soms aan en nabij de gerafelde randen van de buienwolk 'kolkende' rotaties te zien. In sommige gevallen kunnen er meerdere tuba's tegelijk ontstaan. Pas wanneer de tuba zich verder ontwikkelt en contact met de grond of het water krijgt, is er sprake van respectievelijk een wind- of waterhoos of een tornado. (Bron Wikipedia)



KNMIWaterhozen zijn kleine trechtervormige slurfjes veroorzaakt door snel draaidende luchtbewegingen die soms onder buienwolken zichtbaar zijn boven de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor maar soms ook eerder, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert. Die buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven.



Bron Foto : Weer.nl




De 5 KM temp ligt morgenochtend op-23 graden ; aan het water zo op 19-22 > 40 graden verschil  

(Ps voor de onweerkenner : CAPE op 500 /LI -1/-2 in N-NL)




1 opmerking:

  1. intressant stuk, ik vraag me alleen af wat de windsnelheid is die bij een gemiddelde waterhoos kan optreden op leefniveau.

    BeantwoordenVerwijderen