Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

maandag 20 oktober 2014

Storm-verwachting

Storm-verwachting Ex-Gonzalo Dinsdag -woensdag 21-22/10/14

Na KF vandaag de gemeten windsnelheid in KMH







Update 12.45u 21/10

Zwaarste windstoten eerst vanmiddag icm met buien op de windsprong vanaf ongv 14 u vanmiddag

75-90/100 KMH (ook voor het binnenland)






De bovenlucht temp daalt naar rond de -30




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mogelijke koers 




De modellen berekenen binnen 24 uur 10-20 mm, langs de W-kust 20-40 mm. 


KNMI:

Intussen zou zich boven het midden van de Noordzee dinsdagochtend een randstoring kunnen ontwikkelen die als een separaat en langzaam opvullend laag richting Duitse Bocht koerst. Deze ontwikkeling veroorzaakt een sterk toenemende gradiënt dinsdagavond en woensdagnacht in het noordelijke kustgebied. Het ontwikkelen van deze randstoring, zo bepalend voor de mogelijk optredende noordwesterstorm dinsdagavond/woensdagnacht is met de nodige onzekerheden omkleed !







------------------------------------------------------------------------------------------------------




KNMI (20-10)

 Een scherpe windsprong markeert de overgang naar polaire lucht (koufront), terwijl op nadering hiervan tijdelijk weer hogere thetaw850's aanwezig zijn. Op de windsprong wordt de opbouw van de atmosfeer onstabieler. Hier vooruit beweegt de linkeruitgang van een in kracht afnemende cyclonaal gekromde jet over het land, terwijl de 500 hPa trog op het front inloopt. Dit levert dinsdagmiddag een buienlijn op, die van west naar oost over het land beweegt en waarachter de stroming omgaat naar noordwest en in de avond nog iets in kracht toeneemt, dankzij een wat toenemende gradiënt door de vorming van een secundair laag boven het Skaggerak.

Vanaf dinsdagochtend continu toenemende wind. Aan de westkust dan zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 9 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt. In de avond neemt de gradiënt toe, dan boven zee en op de NW-kust opnieuw op uitgebreide schaal 50-60 kt, in de westelijke helft van het land boven 41 kt. We gaan in de verwachtingen uit van zware windstoten (80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust).



Extra wind op windsprong (isobaarknik)
Windstoten tot 120 KMH mogelijk aan de NW-N kust




500Hpa kaart met zeer koude bovenlucht : rond de -30
Zeewater temp ligt rond de 17 graden -gevolg?



Buien zullen zwaar kunnen uitpakken (windstoten,onweer)

De modellen berekenen binnen 24 uur 10-20 mm, lang de NW-kust 20-40 mm.. Direct achter de windsprong zijn enkele ingebedde buien aanwezig, die kunnen doorschieten tot FL230/270. Harmonie berekent hier dan ook onweer op. MU-cape op de windsprong rond 400 J/kg, windschering 0-3 km 30 kt. Lijkt niet voldoende voor een squall-line, hoewel lijnforcering van de hoogtetrog aanwezig is en het Harmonie neerslagbeeld daar wel aan doet denken. Achter de windsprong buien tot ongeveer FL250, dan Mucape 400-700 J. Windschering 0-3 km dan 25 kt. Onweer ook dan zeer wel mogelijk.






Windpiek in de nacht van DI-WOE


WRF model 11 a 12 BFT met windstoten rond middernacht



Inmiddels code Geel maar mogelijk opschaling later