Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 5 april 2014

Een lange periode van blokkades aan zet?

Is er een lange periode van blokkades aan zet?
Hogedruk gooit (al) vaak de zaak op slot - noordelijk halfrond





KNMI: Het begrip blokkade is afgeleid van de weerkaart waarop de druksystemen zodanig kunnen liggen dat ze de doorgang versperren. Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met uitlopers naar de Noordzee of het zuiden van Scandinaviƫ zorgt ervoor dat depressies afbuigen naar de Middellandse Zee of ver ten noorden van ons trekken. Het hogedrukgebied kan op de kaart de vorm aannemen van de Griekse letter Omega en wordt dan ook wel Omegablokkade genoemd.

De precieze positie van het blokkerende hogedrukgebied is van groot belang voor de richting waaruit de lucht wordt aangevoerd en daarmee ook voor de temperatuur. Bij voortdurende aanvoer van lucht uit warme gebieden kan dat leiden tot warmte maar bij aanvoer uit een van oorsprong koud gebied blijft de temperatuur juist lange tijd onder de maat. In beide gevallen blijft de neerslag uit afgezien van lokale buien die ontstaan door het hete weer of kleine storingen die toch door de barricade weten te dringen. Meestal maken die geen einde aan de geblokkeerde situatie en herstelt het standvastige weer zich dan weer snel.

bron: http://www.knmi.nl/cms/content/98922/blokkade

In de Lente-maand Maart 2014 zagen we hiervan een duidelijk bewijs (blokkade) : een lange tijd was het goed/prima voorjaars-weer (15-20 graden) en viel er (extreem) weinig regen : Maart was gemiddeld droog. Landelijk gemiddeld viel er 26 mm, normaal valt er in maart 68 mm.  (bron: KNMI.nl)




Is dit een aanzet voor de komende tijden? Het is heel goed mogelijk waardoor er langere periodes van hetzelfde weer-type zullen plaatsvinden : zowel voor de warmte/droogte/koude/natte fases

In de komende week kan er van maandag op dinsdag zo'n verstoring komen  met onweer maar een herstel van redelijk goed weer zit er alweer achter (lijkt het)

Gr Dennis de Bruin, Internetweerman Oosterwolde FRL