Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

zaterdag 26 oktober 2013

Gevaarlijke windsituatie mogelijk op maandag

Prognose voor Maandag 28/10 

Update 12.20u Orkaan in Nederland 










De storm met windstoten trekt nu west-NL binnen
bijna al 140 km/h gemeten







Canadees weermodel ziet nog isobaar-knik boven de wadden
daar mss toch de 12BFT?





Update 7u: Code Rood 







Update 6.15u 28/10

Actuele Kerndruk 978/979 Hpa




LVL2 

A frontal wave within the associated baroclinic zone is expected to translate very rapidly NEward during the day. The associated surface cyclone should be located over the southern North Sea by 06 UTC, near Stockholm by 18 UTC and over Karelia 06 UTC on Tuesday. The wind field on the cyclone's SE flank is expected to be very strong with severe (25 m/s) and isolated extreme (32 m/s) wind gusts occurring even in the absence of convective storms.



KNMI: 
De piek in de wind valt tijdens de tweede helft ochtend en begin van de middag. Aan de kust storm tot zware storm, 9-10 Bft. Nabij het noordwestelijk kustgebied en ten noorden van de Waddeneilanden waarschijnlijk even een zeer zware storm, windkracht11. Dit stormveld bevindt zich op de zuidflank van het laag, nabij de ingedraaide occlusie. Qua windstoten levert dit een beeld op van 100-120 km/u in de kustprovincies en IJsselmeer, in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied tot 130 km/h



--------------------------------------------------------------------------------

Wadden mss 12 BFT rond /net na middag uur

Update 27/10 21.30

Momenteel ligt de kern recht onder de jet-streak, komende nacht en morgen overdag komt het laag onder de linker uitgang te liggen. Door deze ontwikkeling vindt er snelle cyclogenese plaats, de minimale kerndruk komt rond 965 hPa te liggen. De koers van het laag is noordoostwaarts, vannacht trekt het over Wales en Midden-Engeland, morgenochtend via Humber en Dogger om aan het einde van de middag al bij het Kattegat aan te komen.

Opmerkelijk is de dry-intrusion die in de tweede helft van de ochtend achter het koufront zichtbaar wordt in de Watervapour progsatbeelden, dit is een extra trigger voor het optreden van (zeer) zware windstoten.


Hirlam is nu qua timing gelijk aan de voorgaande run, maar heeft de lagedrukkern morgen aan het einde van de ochtend weer een fractie zuidelijker, de kerndruk zelf is weer een paar hPa hoger.

Zeer snelle dalingen nu gemeten in het omcirkelde gebied



uitdiepend richting NO tussen 960-970 kan de kern worden




Code oranje afgegeven door het knmi 


-------------------------------------------------------------------------------


Update 27/10/2013 tot 150/155 km/H windstoten Wadden





De piek morgen in de wind valt tijdens de tweede helft ochtend, eerste helft middag. Aan de kust 9-10 Bft mogelijk even 11 op de Wadden. qua windstoten levert dit een beeld op van 100-120 km/u in de kustprovincies en IJsselmeer, in het noordelijk kustgebied mogelijk tot 140 km/u. Landinwaarts 75-100 km/u. 



KNMI staafdiagram 0H 







---------------------------------------------------------------------------------

Windstoten berekening





Vanaf dit weekend komt het weer steeds meer onder invloed van depressies te liggen welke door de straalstroom op gematigde breedtegraden snel een weg richting West-Europa vinden - de "botsing" tussen de koude lucht en warme lucht zorgt voor flinke aktiviteit  ; regenstoringen zijn dan vaak aanwezig vanuit het WZW - zal zo vaak als mogelijk een update geven voor de situatie voor a.s maandag




Canadees model zelfs 958 !!! in kern




KNMI: Vanaf morgenmiddag in de kustprovincies mogelijk zware windstoten tot ca. 80 km/u. Hierbij in de kustdistricten seinen voor 7 tot 8 Bft. Maandagmiddag worden voor de zuidelijke Noordzee gemiddelde windsnelheden berekend van 10 Bft. Windstoten in de kustgebieden 100-120 km/uur, landinwaarts 80-100 km/uur.
max 29-32 m/s = 10/11 BFT in NW kustgebied/wadden


Zie voor uitleg luchtdruk en wind : http://www.knmi.nl/cms/content/81450/wind_en_luchtdruk 
http://www.kennislink.nl/publicaties/weerkunde-meteorologie-voor-iedereen-luchtdruk-en-wind