Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

woensdag 30 juli 2014

Juli 2014 : maand-gemiddelde van bijna 20 graden

Juli sluit af met een maand-gemiddelde van bijna 20 graden ; Augustus gaat in stijl verder


Foto: Dennis de Bruin



Enkele plaatsen in NW Nederland (NW Wadden) haalden in Juli nog geen eens 30mm neerslag



INFO van het KNMI



EN Augustus?

Onweer en warmte 25-30 graden blijven aanwezig (soms ook zwaar) waarbij extremen ook weer kunnen voorkomen o.a in het a.s weekend









zondag 27 juli 2014

Maandag 28/7 : 50mm ?

Speciaal weerbericht voor Maandag 28/7 

NOODWEER TREFT NEDERLAND - Westelijk deel vooral
12u - code ORANJE 







http://nos.nl/artikel/680204-veel-overlast-door-noodweer.html

Update 11.45 150-160mm al gehaald -2e gebied volgt vanuit het ZZO



In No nederland schijnt de zon met 24/25 graden en kun je heerlijk in de tuin vertoeven ; zie deze foto van mijn weer-collega van DutchThunder (Niels Tingen omgv Assen) 





 Meeste neerslag op golvend front -
op duidelijke lijn met temp verschil






Update 28/7 6.15u





KNMI: Vannacht en in de ochtend zien we in alle modellen een significant neerslagsignaal in de zuidwestelijke helft, gekoppeld aan het hoogtelaag (PVA), warmteadvectie en het golvende front. Convectie treedt dan op vanaf enige hoogte (tussenschuif-onweer). Wat opvalt is dat Harmonie, EC en Hirlam nu alle het zwaartepunt van de neerslag boven het westen van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland berekenen. Grote verschillen in de verwachte hoeveelheden tot 18 UTC, waarbij Harmonie met sterkere convectie significant hoger uitpakt dan de andere modellen. Van groot belang voor de totale hoeveelheden is de vraag waar het draaipunt van de regenzone komt te liggen en hoeveel neerslag er nog gaat vallen op plekken waar nu al lokaal 50 mm is gevallen. 
Aandachtspunt zijn de neerslaghoeveelheden. Hirlam en EC komen in de orde 20-40 in 24 uur. Harmonie zit steeds significant hoger, maar is vaak aan de zware kant met intensiteiten over te grote gebieden, op een aantal plaatsen 70-100 mm. 



LVL 1

Benelux and central Europe ...

On the eastern flank of the southward moving low, several processes including diurnally-driven destabilization, frontogenetical lift (across eastern France and Belgium) and low-level warm air-advection and associated ascent (Benelux, Germany) will be responsible for creating a fairly unstable (1000-1500 J/kg) environment in which scattered storms should manage to form. Given the overall humid air-mass and weak wind shear, storm with a high precipitation efficiency are expected to form once again, yielding a large enough threat for excessive precipitation to warrant issuing a level 1. In addition, some marginally severe hail (2-3 cm) and, very locally, strong wind gusts may occur. Across the Benelux and western parts of Germany some weak tornadoes cannot be ruled given the very humid and ample large-to-mesoscale vertical vorticity present.






Update 21.15u


Er lijken 2 gebieden met veel regen te ontstaan






WRF model 80mm







Zeer veel regen in ZW (W) >50mm mogelijk - NO > 25 graden

Mogelijk getroffen gebieden : Zeeland/Brabant/ZH/NH

Warmte-advectie op hoogte en PVA aan de flank van het hoogtelaag zorgen dan voor meer en grootschalige optilling, met name in de zuidwestelijk helft, terwijl er boven het zuiden van het land een vlak laagje ontstaat, wat in de loop van de dag als een vore langzaam zuidwaarts beweegt


Komende nacht/maandagochtend laten de modellen nieuwe buiigheid vanuit het zuiden zien, gekoppeld aan het frontale systeem en de forcering rondom het hoogtelaag. Wel (behoorlijke) detailverschillen, maar patronen komen overeen. Cape-waarden 1000-2000 J/kg. windschering rond 20 kn; multicells. In de buien die later door dagelijkse gang ontstaan zien we nog wat meer schering (30-35 kn) en is ook lijnvorming van de multicells mogelijk. Bij alle exemplaren onweerskansen, maar voor laatstgenoemde de grootste kans. Harmonie komt met ontladingen tot max 180, al een aantal runs. Indexkansen voor grote aantallen ontladingen zijn ook niet groot. Aandachtspunt zijn de neerslaghoeveelheden. Hirlam en EC komen in de orde 20-40 en Hirlam een gebied 40-60 mm in 24 uur. Harmonie zit significant hoger, maar is vaak aan de zware kant met intensiteiten over te grote gebieden. Voorkeursgebieden voor vele neerslag op basis van de huidige modelruns zijn Brabant en ZH.