Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

maandag 25 februari 2013

MaartWinter / MaartLente ?

Het is de vraag van elk jaar: wat komt er in de Lente/Winter-Maand Maart?



KNMI verhaaltje:


Met maart op de kalender is de winterkou nog niet voorbij. Vooral in de eerste helft van maart kan het nog flink vriezen. Pas daarna gaat de temperatuur in de lift. Het begin van de astronomische lente, rond 21 maart sluit meestal beter aan bij het dagelijkse weer dan het begin van de meteorologische lente direct aan het begin van de maand. De laagste temperatuur is -20,7 graden op 4 maart 2005 in Marknesse. In de noordelijk helft van het land viel toen 30 tot 50 cm sneeuw. Zoveel was sinds 1959 niet gemeten.
In 1987 was het nog extremer met strenge vorst in maart. In Groningen, Friesland en Drenthe voltrok zich op 2 maart 1987 een ijzel-ramp. De ijzel hield ongeveer 18 uur aan. Plaatselijk viel 35 mm. Het verkeer werd ontwricht en veel bomen, takken en leidingen bezweken onder het gewicht van het ijs.
Vlak boven het aardoppervlak vriest het eind maart soms nog meer dan 10 graden. Vorst aan de grond komt in maart in De Bilt gewoonlijk op 14 dagen voor. Ook op de gewone waarneem-hoogte van anderhalve meter is vorst in maart nog heel gewoon en komt de temperatuur op 8 dagen onder nul, terwijl het gewoonlijk op één dag nog meer dan 5 graden vriest.


Bron: bakkeveen.nl



bron: KNMI.nl

Toch is het ook een Maand waar de zon meer kracht krijgt en de temps ook al richting 10-15 graden kunnen gaan (15 in gunstige omstandigheden)

Wat zijn nu eerste verwachtingen in begin Maart:  GFS /EC/GEM/CMA laten allemaal nu een Hoog Westelijk Ierland met Kern 1030 hPa zien welke tot over NL reikt : echter een kleine positie meer naar links van het Hoog en we hebben direct een koude Noordelijke stroming -daar gaan de modellen deze week wel mee stoeien



En Natuurlijk: Lente komt er zeker (het Weer bepaalt alleen wanneer)

Gr Dennis de Bruin




1 opmerking:

  1. Hoop op de zelfde taferelen als die uit 2 maart 2005, alleen dan voor het hele land :P

    BeantwoordenVerwijderen