Aanbevolen post

Het "spel" dat Winter heet

Winter2018 -deel1 Januari tendens kouder - meer sneeuw signalen  De stratosfeer gaf de signalen begin deze maand al af ...

vrijdag 8 maart 2013

Langdurige Ijzel/Sneeuw voor Noord-NL? Mogelijk EXTREEM.... of blijft het eerst bij veel regen... 

(Update van 23.30)

KNMI: In de loop van de nacht koelt het in het noordoosten steeds verder af en daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. In het zuiden is het een stuk zachter met 8 graden boven nul.

De koers en ligging van het Laag gaan bepalen wat er morgen aan neerslag-soort gaat vallen - hoe noordelijker de depressie komt hoe meer regen er eerst valt (ook in het Noorden dan)
Later op zondag gaat het Laag wegtrekken en komen we toch overal in de koude lucht



---------------------------------------------------------------------------------

Dit hangt van een aantal faktoren af : echter de grens van waar dit mogelijk gaat spelen is ten noorden van het Lagedrukgebied -> aan de noord-kant probeert steeds koudere lucht naar het zuiden te gaan en "botst"tegen de zachtere lucht aan - in zo'n gebied kan het dan langdurig tot neerslag komen : knmi komt tot 30 uur in het Noorden

Het zal erom gaan spannen 


KNMI: De temperatuurtegenstellingen verscherpen steeds meer. Het lagedrukgebied trekt in de loop van zaterdag over de zuidelijke provincies in oostelijke richting en komt uiteindelijk zondagochtend boven Duitsland aan. (De koers van het laagje is nog wat onzeker)



NEERSLAG:
De regenzone trekt nu het zuiden van het land binnen en in eerste instantie valt eerst overal regen. NESO van Hirlam laat in het noordoosten morgen tussen 06 en 15 een significant IJZEL signaal zien. De t2m is echter boven nul. Omdat de neerslaghoeveelheden groot zijn kan de onderkoelde neerslag zich wel meteen vasthechten op objecten zonder bodemwarmte: masten, bedradingen, bomen etc. De vraag is echter hoe groot het smeltend vermogen van het grondoppervlak uiteindelijk is als er voortdurend onderkoelde regen op valt. Dit houdt dus de mogelijkheid open dat het ook aan het oppervlak leidt tot IJZEL vorming. De enige onzekerheid is de positie van het laag en de IJZEL zone, als Hirlam ook trekt naar het beeld van EC en Harmonie, dan is het goed mogelijk dat de zone met IJZEL ook noordwaarts verplaatst en de problemen zich buiten de landsgrenzen voltrekken. Als uiteindelijk het laag naar Duitsland trekt zien we de neerslag overgaan in sneeuw door de instroom van koudere bovenlucht. Dit levert in het noordoosten dan zo'n 5-10 cm sneeuw op tot aan zondagochtend, met 5 bft boven land kan dat tevens leiden tot opwaaiing. Elders in het land vallen enkele mm sneeuw, of dat blijft liggen is zeer de vraag door de hogere grondtemperaturen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten